Bakan Ersoy’a Phaselis tepkisi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE  – CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis antik kentinde başlattığı projeye tepki göstererek, “Bakan Ersoy, depremden mal kaçırıyor. Bakanın gözünü rant bürümüş, açıkça suç işliyor” dedi…
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kenti içerisinde kanuna aykırı biçimde yapılmak istenen halk plajlarını TBMM gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündeki Phaselis Antik Kenti içerisindeki Bostanlık ve Cennet koylarında iki halk plajı yapmak için doğa katliamına başladı” diye konuştu. Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanlarına çivi bile çakılmasının yasak olduğunu hatırlatan Budak, “Tüm ülkenin gözü, kulağı, yüreği deprem bölgesinde iken Bakan Ersoy yangından mal kaçırır gibi antik kentlere gözünü dikti. Bakan Ersoy, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre yapılanın suç olduğunu bilmiyor mu? Bakanın gözünü rant bürümüş, açıkça suç işliyor” dedi.

‘KUZUYU KURDA EMANET ETTİLER’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın en öncelikli görevinin ülkenin zenginliklerini korumak olduğunu Bakan Ersoy’un hala idrak edemediğini ifade eden Budak, şöyle konuştu:

Phaselis

“İhaleyi alan şirketin, bugüne kadar 242 milyon liralık kamu ihalesi aldığı basına yansıdı. Bayındırlık ve İskân Eski Bakanı ve AKP Kurucu Üyesi Zeki Ergezen’in akrabası ihaleyi alan şirketin sahibi. Ayrıca şirketin yönetiminde kamu ihalelerinden yasaklı eski Bakanın kardeşi de bulunuyor. Bu açıkça kurda kuzu emanet etmek değilse nedir? Bakan Ersoy’un görevi, arkeolojik ve kültürel zenginliklerimizi rant peşinde koşan şirketlere transfer etmek değildir.

AKDENİZ’İN KORUNMASI SÖZLEŞMESİ ANIMSATMASI

Ersoy’un rant hırsı ülkemizi uluslararası arenada da yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir. Ülkemiz 2002 yılında Akdeniz’de Özel Koruma Alanları ve Biyolojik Çeşitliliğe İlişkin Protokolü TBMM’de onaylayarak yürürlüğe koymuştur. Bu protokol nedeniyle Akdeniz kıyılarındaki özel koruma bölgelerini korumayı taahhüt etmiş durumdayız. Ne ülke içindeki yasal düzenlemeler ne de uluslararası taahhütlerimiz umurlarında değil. Giderayak selden kütük kapma derdindeler.”

‘ARKEOLOLİK SİT ALANINDA İŞ MAKİNELERİNİN NE İŞİ VAR?’

Budak, soru önergesinde Bakan Ersoy’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

“İhaleyi hangi şirket almıştır? Hangi şartlar altında almıştır? Daha önce Bakanlığınızdan ve diğer kamu kurumlarından hangi ihaleleri almıştır? Bu ihalelerin toplam sözleşme bedelleri ne kadardır? Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis antik kenti 1. Derece arkeolojik sit alanı statüsündeki koruma alanı içerisinde yapılacak halk plajı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’nun 658 nolu ilke kararını görmezden gelmektedir.  Sit alanında iş makineleri hangi mevzuata göre kesim yapmaktadır?

‘PHASELİS’E NE KADAR BETON DÖKÜLECEK?’

Antalya-Kemer-Phaselis antik kenti ören yeri ve bütünleyici kıyı alanı çevre düzenlemesi kapsamındaki yol açma çalışmalarında kaç adet ağaç kesilecektir? 1. Derece arkeolojik sit alanı Phaselis antik kenti içerisindeki tarihi kalıntıların korunması için ne tür önlemler alınmıştır? Çevre düzenlemesi kapsamında yapılacak tesislerde, 85 bin metrekarelik alanın ne kadarında betonlaşmaya sebebiyet verilecektir? Düzenleme kapsamında yapılacak tesisler nelerdir? Bu tesislerin yapımında kullanılacak malzemeler ve miktarı ne kadardır?”

 

2672010cookie-checkBakan Ersoy’a Phaselis tepkisi!
Önceki haberYönetenleri değil, sistemi değiştirmek!
Sonraki haberGoldman Sachs’tan dövizi uyarısı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.