İNGİLTERE… Bakan salgına değil eşine karşı maske takmış

Matt Hancock’un sağlık bakanlığından istifasıyla sonuçlanan skandalda ilginç tartışmalar yaşanıyor. Bakan kendisi gibi evli olan 3 çocuk annesi danışmanı Coladangelo’yu ateşli bir şekilde öperkenki görüntüleri tabloid gazete The Sun’ın kapak haberiydi.

Bu skandalın iki ayağı vardı: Hancock’un eşini aldatması ve bir bakan olarak salgında mesafe kurallarını hiçe sayması. Benim içinden geldiğim kültüre göre bakanın eşini aldatması öncelikli istifa nedeni olmalıydı. Öyle ya içinde yalan var. Yalancının söylediği doğrularda yalandır artık…

Ammavelakin İniltere’deki tartışmalarda “mesafe kuralı” öne çıktı. Ulusal basına yansıdığınca hem muhalefetten hem de halktan bakana yönelik “Halka verir talkını, kendi yutar salkımı” eleştirileri baskındı. Zaten Hancock da, Twitter’dan paylaştığı video ile “Mesafeyi koruyamadığım için istifa etmek zorundayım” dedi.

Geçen nisanda da Hancock ve kız kardeşi Emily Gilruth’un, Ulusal Sağlık Hizmeti’nden (NHS) ihale alan bir şirkette hissedar oldukları ortaya çıkmıştı. Hancok, Mart ayındaki yayımladığı mal beyannamesinde Topwood isimli şirketin yüzde 15’inden fazlasını satın aldığını açıklamıştı. Öte yandan belge depolaması, imhası ve taranması gibi işleri yürüten firma, bu yıl NHS Galler’de 300 bin sterlinlik bir ihaleyi almış. Etik olarak bakanın istifasını gerektiren bu usülsüzlük kapatılmıştı.

“Benim kültürüme göre” cümlesini biraz açmak istiyorum dostlar. Hiç kimse başka bir kimseye tapulu değildir. Evliyken de insanlar bir başkasına aşık olabilir. Bana göre böyle durumda ilk olarak eşi ya da sevgilisiyle yollarını hemen ayırarak yalansız, dolansız ve sancısız bir çözüm üretmek gerekir. Bakan eşine karşı maske takmış ama salgına karşı takmamış. Oysa tam tersi olmalıydı. Hancock bir günde hem ailesinden hem de koltuğundan oldu. Hak etti zaar!

***

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Hatay’da yaptığı konuşmada, İngiltere’de Covid-19 aşısı yapılması karşılığında 100 sterlin ücret alındığını söyledi. Çuvalla para alan binlerce danışmanı cumhurbaşkanını yalancı durumuna düşürdü. Galiba danışmanlar “Efendim şöyle iyisin böyle iyisiniz” diye gaz vermekten başka bir halt yapmıyorlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu gafı İngiltere’de de yankı buldu. Öncelikle BBC bu iddianın doğru olmadığını aktaran çok nazik bir haber yaptı. Türkiye’deki havuz medyası olsa düzeyi düşürür “Yalancı” diye manşet atardı. İşte kültür farkı.

Ülkenin en üst düzey aile doktoru ve çeşitli güvenlik kuruluşlarının yaptığı ortak açıklamada, Covid-19 aşısının sadece NHS üzerinden yapıldığı ve bedava olduğu, sağlık görevlilerinin aşı karşılığında asla para istemeyeceği vurgulandı. Ayrıca Türkiye’de parası yetmediği için hastanede rehin kalan hasta haberlerini unutmadık. İngiltere’de sağlık sistemi bedava. Daha geçen gün NHS, Arthur isimli bir bebeğin gen tedavisi için 1,75 milyon sterlinlik Zolgensma adlı ilacı bedava sağladı.

Bu arada İngiltere’nin yurtdışı seyahatlere salgın yasağını değerlendirdiği 24 Aralık öncesinde Türkiye’nin kırmızı listede olmasını değerlendiren Recep Tayyip Erdoğan, “İngiltere’de biraz sıkıntı var, ben Boris Johnson ile görüşmemi yaptım, inşallah orası da kaldıracak ben buna inanıyorum” demişti. Oysa bu kurumsal bir karardı. Boris Johnson’un yapacağı bir şey yok. Türkiye’de kurumlar paravanlaştığı için bu demeç de pek göze batmadı. Zaten Türkiye’de halk da “fatura kesmezsen kaç lira olur” demiyor mu?

 

2528600cookie-checkİNGİLTERE… Bakan salgına değil eşine karşı maske takmış
Önceki haberİNGİLTERE… DENİZ POYRAZ CİNAYETİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ: MHP NASIL DURDURULABİLİR?
Sonraki haberBU GÖL İZNİK GÖLÜDÜR: İZNİK GÖLÜ’NÜN HAZİNELERİ
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.