Bakan Soylu valilik bürokratlarının lüks araba sevdasına ne yanıt verecek?

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ihaleye edilen yapım işleri sözleşmelerine eklenen bir madde ile yüklenici firmalardan lüks otomobil temin edilmesini Meclis’e taşıyan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Bu lüks otomobillerin kimler tarafından makam aracı olarak kullanıldığına dair bazı iddialar var. Bu iddiaları İçişleri Bakanına sorduk, yanıt gelirse paylaşırız” dedi.

‘SAYIŞTAY’IN İŞİ DENETİM YAPMAK’

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı kuruluş yıldönümünde Sayıştay’a ‘açık arama, yol göster’ diye ayar verdi. Sayıştay’ın işi denetim yapmak, yani açık aramak. Eğer öyle olmasa Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının lüks otomobil sevdasını ve bu sevda yüzünden hukuki olmayan bir yönteme başvurduğunu öğrenemezdik” dedi.

‘YÖNETİCİLERİN İHTİYACI KARŞILANMIŞ’

Sayıştay’ın 2021 Yılı Taslak Denetim Raporunda, yapım işleri ihalesinde kanuna ve yönetmeliğe uygun olmayan bir yöntemin kullanıldığını gördüklerini dile getiren Özer, “Bu yöntemle de başkanlığın (Antalya YİKOB) yönetici kadrosunun genel ve sürekli ihtiyaçları karşılanmış. Nedir bunlar? Bilgisayar, tablet gibi ofis gereçleri ve lüks otomobiller. Kanun ve yönetmelikte aralarında doğrudan bağlantısı olmayan mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri birlikte ihale edilemez derken buna uyulmamış. Özetle hukuki olmayan bir yöntem kullanılarak bütçe ödenekleriyle temin edilemeyecek nitelikteki yabancı menşeili araçlar temin edilmiş. Bu lüks otomobillerin kimler tarafından makam aracı olarak kullanıldığına dair bazı iddialar var. Bu iddiaları İçişleri Bakanına sorduk, yanıt gelirse paylaşırız” diye konuştu.

’23 İLDE AYNI YÖNTEMLE OTOMOBİL TEMİN EDİLMİŞ’

Öte yandan 2019 Sayıştay raporunda 23 ilde, aynı yöntemle otomobil temin edildiği bulgusu nedeniyle İçişleri Bakanlığının valiliklere tedbir alın diye uyarı yazısı gönderdiğini anımsatan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Yani İçişleri Bakanı usulsüzlük yapın ama tedbirinizi de alın mı diyor. İçişleri Bakanı hukuki olmayan yöntemleri kullanan adamlarına bu şekilde mi yol gösteriyor” görüşünü dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Antalya YİKOB bünyesinde yapılan ihale sözleşmelerine eklenen “Diğer hususlar” başlıklı bir madde ile ihale konusu işle doğrudan ilgisi olmayan lüks otomobiller ve bilgisayar, tablet gibi malzemelerin temin edildiği ortaya çıkmıştı. Sayıştay’ın hazırladığı taslak denetim raporunda, araçların kontrolörlük işlerinde kullanılmak için temin edildiğinin belirtilmesine karşın kurum yöneticilerince kullanıldığı tespitine yer verilmişti. Sayıştay raporuna göre Antalya YİKOB bünyesinde bu yolla temin edilen lüks otomobil sayısının 13 olduğu belirtilirken, uygulamanın hem ilgili mevzuata hem de Taşıt Kanununa aykırı olduğu kaydedildi.

2612330cookie-checkBakan Soylu valilik bürokratlarının lüks araba sevdasına ne yanıt verecek?
Önceki haber1952 – 2022
Sonraki haberFestivaller haftası başladı…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.