Başkan Yardımcısı Cheney’e dava

Cheney konuyla ilgili bir başka davada tanık olarak ifade verecek.Eski ajan Valerie Plame, ayrıca Cheney’nin idari işlerden sorumlu eski yardımcısı Lewis Libby ve Başkan Bush’un danışmanı Karl Rove’u da dava etti. Plame, bu üç kişiyi kimliğini basına sızdırarak kariyerini yok etmeye çalışmakla suçladı.

Dick Cheney’nin sözcüsü, başkan yardımcısının, olay mahkemeye intikal ettiği için herhangi bir açıklama yapmayacağını söyledi. Cheney’nin yardımcısı Lewis Libby ise bu iddiaların gündeme gelmesi ardından istifa etmek zorunda kalmıştı, ancak Libby suçlamaları reddediyor. Karl Rove’un sözcüsü de iddiaların “bütünüyle mesnetsiz” olduğunu söyledi.

IRAK İSTİHBARATI BAĞLAHTISI

Plame’in kimliği, eski bir büyükelçi olan eşinin Irak’ın işgali öncesi Beyaz Saray’ın istihbaratı saptırdığını söylemesi ardından basına sızdı. Valerie Plame, CIA ajanı olduğunun 2003’te basına sızdırılmasının, açıkça siyasi bir intikam eylemi olduğunu öne sürüyor. Plame ve Wilson hayatlarının mahvolduğunu öne sürdü.

Plame ve eşi Joseph Wilson, açtıkları davayla, Beyaz Saray’da en üst düzey yetkililerin, kendilerine tazminat ödemesini istiyor.

Wilson, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in uranyum satın almaya çalıştığına yönelik iddiaları soruşturmak için 2002’de Nijer’e gönderilmişti. Joseph Wilson iddianın doğru olmadığını bildirmiş ancak bu iddia yine de Başkan Bush 2003’teki Ulusa Sesleniş Konuşması’nda yer almıştı. Plame-Wilson çifti, isim sızdırma eylemiyle, anayasal ve yasal haklarının açık şekilde ihlal edildiğini söyledi. Çifte göre, kendilerine yapılan, itibarlarını lekelemeye yönelik açık bir karalama kampanyasından başka bir şey değildi.

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin eski yardımcısı Lewis Libby, olayla bağlantılı bir davada, ifadesinde yalan söylediği suçlamasıyla Ocak ayında yargıç karşısına çıkacak.

Cheney de bu davada ifade verebilir. Başkan Bush’un danışmanı Karl Rove’a ise geçen ay bu davada resmen suçlanmadığı bildirilmişti. (BBC)

FOTOĞRAF: Dick Cheney

1132170cookie-checkBaşkan Yardımcısı Cheney’e dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.