Bakanlık açıkladı: Türkiye’de su kuşu yaşıyor?

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Türkiye genelinde 103 türe ait toplam 1.718.675 su kuşu bulunuyor. Bu rakam 81 milyonluk ülke nüfusuyla kıyaslandığında yaklaşık her 47 kişiye bir su kuşu düşüyor. 1968 yılında toplam 35 sulak alanda yapılan kış ortası su kuşu sayımında değişik türlerde yaklaşık 4 milyon su kuşu tespit edilmişti.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen kış ortası su kuşu sayımı sonuçlarına göre Türkiye genelinde 153 alanda 103 kuş türünden 1.718.675 su kuşu tespit edildi.  Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yürütülen 2018 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) raporu yayınlandı.
 
TÜRKİYE’DEKİ SU KUŞU SAYISI 1.7 MİLYON
Bu güne kadar çok sayıda üniversite, sivil toplum kuruluşu ve kuş gözlemcilerinin de katkılarıyla gerçekleştirilen KOSKS’un 2018 yılı çalışmalarının ardından Türkiye’deki su kuşu popülasyonuna ilişkin rakamlar kamuoyu ile paylaşıldı. Orman ve Su İşleri Baklanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ilki bu yıl 34’üncüsü yapılan sayımlarda Türkiye genelinde 153 alanda 103 kuş türünden 1.718.675 su kuşu sayıldığı belirtildi. Türkiye’deki ilk kuş sayımı 1967 yılında gerçekleştirilmişti.
 
KUŞLAR GÖÇ HAREKETİNİN EN AZ YAŞANDIĞI DÖNEMDE SAYILIYOR
Kış Ortası Su Kuşu Sayımları, su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin uzun dönemde izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biri. KOSKS, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu, sulak alanlarda kümelendikleri 15 Ocak – 15 Şubat tarihleri arasında yapılıyor. Sayımların en önemli özelliği sahip olduğu uzun dönemli bakış açısıdır. Aynı alanlarda aynı noktalardan yapılan standart sayımlar, uzun dönemde popülasyon trendlerinin analiz edilmesinde oldukça yararlı olmakla birlikte sulak alanlarının kalitesinin belirlenmesinde de önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor.
 
1968’DEKİ SAYIMDA YAKLAŞIK 4 MİLYON KUŞ TESPİT EDİLMİŞTİ
Türkiye’de 1967’den bu yana yapılan Kış Ortası Kuş Sayımlarında en yüksek kuş sayısı 1968 yılında gözlendi. 1968’de yapılan sayımda Türkiye genelinde toplam 35 alanda 3.939.837 kuş sayısı tespit edilirken en düşük sayı ise 1988 yılında elde edildi. 1983 yılında toplam 46 alanda yapılan sayımda 303.389 su kuşu tespit edilmişti. 1970’de 1.6 milyon civarında olan su kuşu varlığı sayısı 2002’de 864 bin, 2011’de ise 1.2 milyon olarak tespit edilmişti.
 
2206330cookie-checkBakanlık açıkladı: Türkiye’de su kuşu yaşıyor?
Önceki haberCHP’nin seçimlere soktuğu Atatürk sandıklardan yenilgiyle çıkarılıyor!
Sonraki haberİNGİLTERE… Siyasetin ilkel güdülere geri dönüşü ve kimlik siyaseti
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.