Bakanlık yalanladı, dünya basını Türkiye’nin buğday ithalatını yazıyor!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği yönündeki haberleri yalanlayan Tarım Bakanlığı, “Dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinciyiz” dedi. Dünya basını ise Türkiye’nin Hindistan’dan 50 bin ton buğday siparişi verdiğini yazıyor…

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Hindistan’dan buğday ithalatı yapıldığı yönündeki haberlere yalanlama geldi ancak dünya basını Türkiye’den Hindistan’daki digital tarım ürünleri pazarından 50 bin ton buğday siparişi verildiği yönündeki haberlerle dolu. Hindistan bakanlık kaynaklarına dayanarak aktarılan haberlerde, Türkiye’nin geçen hafta Hindistan’dan buğday ithal etmeyi kabul ettiği ve bunun ardından ülkenin en büyük e-satış kuruluşu olan ArgiBazaar’a 50 bin ton buğday alımı için sipariş verdiği bilgisine yer veriliyor. Hindistan’ın en büyük e-satış platformu olan ArgiBazaar’ın CEO’su Amith Agarwal ise “Gizlilik maddesi nedeniyle alıcı ve satıcının adını açıklayamıyoruz. Mısır, Endonezya ve diğer Orta Doğu ülkelerinden benzer sorular alınmakta ve e-platformumuz üzerinde müzakere edilmektedir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçtiğimiz hafta basında yer alan Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğine ilişkin haberleri yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hindistan’ın aşırı sıcaklar nedeniyle buğday ihracatını yasaklamasının, Ukrayna ve Rusya’dan da buğday alınamadığı için Türkiye’de buğday krizi yaşanacağı ve ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberlerin de doğru olmadığı kaydedildi. Türkiye’nin bu süreçte Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmadığı dile getirilen açıklamada, “Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır” denildi.

‘ÜLKEMİZİN HİNDİSTAN’DAN BUĞDAY TALEBİ OLMADI’

Hindistan’ın, dünyanın önemli buğday üreticisi ülkeleri içerisinde yer aldığı ve üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullandığı kaydedilen Bakanlık açıklamasında, şöyle denildi: “Ülkemizin bu süreçte Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan’ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. TÜİK verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarının, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3’dür. Buğday ithalatı, büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır.”

BAKANLIK: ‘DÜNYA UN İHRACATINDA BİRİNCİ, MAKARNA’DA İKİNCİYİZ’

Türkiye’nin dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduğunun altı çizilen Bakanlık açıklamasında, “Hububat piyasasında olduğu gibi baklagil piyasasında da Türkiye, dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. 2021 yılında ülkemizde 305 bin ton kuru fasulye üretimi ile tüm zamanların üretim rekoru kırılmıştır. Ülkemiz dünya nohut üretiminde 2’nci sırada, mercimek üretimde ise 4’üncü sıradadır. 2021 yılında 64 bin ton kuru fasulye ve 168 bin ton nohut ihracatı gerçekleştirilmiştir” denildi.

TÜRKİYE’NİN HİNDİSTAN’DAN BUĞDAY İTHALATI DÜNYA BASININDA

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiğini yalanladı ancak dünya basınında yer alan bilgiler ve yetkililere dayandırılan açıklamalar Bakanlığın açıklamasıyla çelişiyor.

‘TÜRKİYE HİNDİSTAN’DAN 50 BİN TON BUĞDAY SİPARİŞİ VERDİ’

Konuyla ilgili 11 Mayıs tarihinde bir haber yayımlayan ‘economictimes.indiatimes.com’ haber sitesi, Mısır’ın ardından Türkiye’nin de ilk kez Hindistan’dan 50 bin ton buğday ithal etmek için sipariş verdiğini duyurdu. Bu gelişmenin Hindistan’daki çiftçilere yarar sağlayacağına ve son haftalarda yüzde 15’e varan oranlarda artan ülkedeki buğday fiyatlarını daha da yukarı çekeceğine değinilen haberde, “Hindistan’da özel tüccarlar tarafından çiftçilerden satın alınan büyük miktardaki buğday, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle uluslararası fiyatların yükselmesiyle asgari destek fiyatının üzerinde bir fiyatla satılıyor. Küresel pazarlardan iyi ihracat siparişleri öngören bir envanter oluşturuyorlar” ifadelerine yer verildi.

AGRİBAZAR CEOSU AGARWAL: ‘GİZLİLİK MADDESİ VAR’

Mart ayında Hindistan’da yaşanan sıcak hava dalgasının buğdayda verimin düşmesine, fiyatların ise yükselmesine neden olduğuna işaret edilen haberde, Türkiye’nin e-ticaret ağı üzerinden buğday almaya başladığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “Bakanlık kaynakları, Türkiye’nin geçen hafta Hindistan’ın buğdayını ithal etmeyi kabul ettiğini söyledi. Tarım ve İşlenmiş Gıda Ürünleri İhracatını Geliştirme Kurumu’ndan (APEDA) bir heyet süreci kolaylaştırmak için ülkeyi ziyaret etti. Bunu takiben, digital AgriBazaar, Türkiye’den 50 bin ton onaylanmış buğday siparişi aldı. AgriBazaar CEO’su Amith Agarwal, ‘Gizlilik maddesi nedeniyle alıcı ve satıcının adını açıklayamıyoruz. Mısır, Endonezya ve diğer Orta Doğu ülkelerinden benzer sorular şu anda alınmakta ve e-platformumuz üzerinde müzakere edilmektedir’ dedi.” (1)

Haberde ayrıca Mısır, Umman, İsrail, Nijerya ve Güney Afrika gibi ülkelerin de buğday ithalatı için Hindistan’a başvurduğu kaydedildi.

BİRKAÇ ÜLKE HİNT BUĞDAYI İÇİN SIRAYA GİRDİ, TÜRKİYE SİPARİŞ VERDİ

Öte yandan Quartz İndia adlı haber sitesi yazarı Ananya Bhattacharya ise 11 Mayıs’ta Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal etme girişimine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Dünyanın birçok bölgesine buğday ihraç eden Hindistan’da yurt içi fiyatların artışa geçtiğine değinen Bhattacharya, “Rusya-Ukrayna savaşı patlak vermeden önce, en büyük ikinci tahıl üreticisi olan Hindistan, küresel ihracatın yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyordu. Çatışma, artık elindeki fazla buğday stoklarını satmasına yol açtı. Son haftalarda birkaç ülke Hint buğdayı için sıraya girdi: Türkiye kısa süre önce 50.000 tonluk sipariş verdi” diye yazdı. (2)

TÜRKİYE BUĞDAY İTHALATINDA DÜNYADA 9. SIRADA

Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın Ocak 2022’de yayınladığı rapora göre, Türkiye 2020-2021 üretim sezonunda 6,5 milyon tonluk buğday ithalatı ile dünya sıralamasında 9. sırada yer aldı.

Kaynaklar:

(1): https://economictimes.indiatimes.com/news/economy/agriculture/in-a-first-turkey-places-orders-for-50000-t-wheat-from-india/articleshow/91477042.cms

(2): https://qz.com/india/2165951/india-helps-crisis-hit-sri-lanka-and-gains-much/

2607730cookie-checkBakanlık yalanladı, dünya basını Türkiye’nin buğday ithalatını yazıyor!
Önceki haberNATO: Ankara’nın kaygıları giderilebilecek mi?
Sonraki haberHepimiz biraz Süleyman mıyız?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.