Bakanlıktan Phaselis açıklaması: Korumak için yapıyoruz!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kültür ve Turizm Bakanlığı Phaselis antik kentinde arkeolojik sit alanı içerisinde başlatılan iki ayrı halk plajı projesinin amacının antik kentin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir şekilde sergilenmesi amacını taşıdığını savundu…

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis antik kentinin koruma sahası içerisindeki 85 bin metrekarelik alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen iki ayrı halk plajı ve günübirlik tesislere ilişkin haberimizin ardından Bakanlık’tan açıklama geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasında Phaselis antik kentinin 1. Derece arkeolojik sit alanı olduğu belirtilerek, uygulamaya konulan projenin “Phaselis antik kentinin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için” yapıldığı görüşü savunuldu. Projenin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun bulunduğu vurgulanan Bakanlık açıklamasında, çalışmaların Müze ve Kazı Başkanlığı denetiminde gerçekleştirileceği kaydedilerek, doğaya ve tarihi eserlere bir zarar verilmediği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya’daki Phaselis antik kenti sınırları içerisinde 85 bin metrekarelik uygulamaya konulan halk plajları ve günübirlik tesislerin inşasına ilişkin bir açıklama yaptı. Phaselis antik kentinin bulunduğu alanın 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiği vurgulanan Bakanlık açıklamasında şu ifadelere ver verildi:

‘TARİHİ VE DOĞAL DEĞERLERİN KORUNMASI İÇİN’

“Phaselis antik kentinin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için söz konusu alanın kuzeyindeki (Cennet) Alacasu Koyu ile güneyindeki Bostanlık Koyu’nun ‘Phaselis Ören Yeri Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek projeler hazırlanmış ve bu projeler Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 13. 10. 2022 tarih ve 15634 sayılı ve 15. 11. 2022 tarih ve 14780 sayılı kararları ile uygun bulunmuştur.

‘DOĞAYA VE TARİHE ZARAR VERİLMEDİ’

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları ile uygun bulunan projelerin uygulanması işi Bakanlığımızca ihaleye çıkılmış, SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Tic. Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlenmiş, 14.02.2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin yapımına başlanmıştır. Söz konusu çalışmalar doğrultusunda Bakanlığımız ile Müze ve Kazı Başkanlığı’nın denetiminde devam etmektedir. Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir zarar verme söz konusu değildir.”

İHALE DOSYASINDA BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK YOK

Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Phaselis antik kenti ve çevresi biyolojik çeşitlilik açısından da oldukça zengin. Ancak Bakanlığın hazırladığı ihale şartnamesinde alanın biyolojik zenginliğine ilişkin bir ayrıntıya yer verilmemesi dikkat çekiyor. Ormanlık alanda ve kıyıda sürdürülen çalışmalar yöre halkını endişelendiriyor. Bakanlığın başlatılan projeyi bir tür çevre düzenlemesi ve koruma çabası olarak sunması ve iki ayrı plaj ve yapılaşmalardan söz etmemesi bu endişeleri haklı çıkarıyor.

ANTİK KENTE 1139 METREKÜP BETON, 2892 METREKÜPLÜK DERİN KAZI

Bakanlığın iki ayrı koyda uygulamaya başladığı proje kapsamında günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek. Bin metreküpten fazla beton malzemenin de kullanılacağı projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre 2892 metreküplük derin kazı yapılacağı belirtilen arazide 1139 metreküp beton kullanılacak.

BAKAN ERSOY CENNET KOYUNDAKİ BENZER PROJEYE KARŞI ÇIKMIŞTI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmaya 20 yıllığına kiralanan Cennet Koyu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkarak, “Birinci derece arkeolojik sitlerde de yapılaşma mümkün değil. Biz gerekli uyarıları da yapıyoruz şu anda” ifadelerini kullanmıştı.

ŞARKICI SILA’DAN PHASELİS’TE YAPILAŞMA TEPKİSİ

Öte yandan Phaselis’teki yapılaşmayla ilgili tepkiler de sürüyor. Şarkıcı ve söz yazarı Sıla Gençoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Phaselis’e dokunma mesajı vererek şunları yazdı: “Her gün yeni bir akıl almazlığa uyanmak. Dolmayan çile… Bu kadar ciğerimizi dağlayan acı. Giden canlarımız… Yapayanlış ve yapayalnız yürüye-meye-n her şey. Bunca cana kasteden beton şimdi de doğa ve tarihe kıyma gayretinde. Bravo. #phaselisedokunma”

2671810cookie-checkBakanlıktan Phaselis açıklaması: Korumak için yapıyoruz!
Önceki haberKılıçdaroğlu’ndan Kızılay’a: Deponuzdaki çadırların hepsini alacağız
Sonraki haberİYİ Parti Sözcüsü: Millet İttifakı adayını 2 Mart’ta belirleyecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.