Balcıoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Balcıoğlu’nun kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirerek ”Tek bir satırla, tek bir çiziyle bizim sayfalar dolusunda anlatamadığımızı anlatan büyük bir ustaydı Semih Ağabey… Her zaman yaptıklarını sevgiyle, beğeniyle, takdirle, hatta biraz da hasetle izledim. Çünkü müthiş bir ufku, sezgisi ve bizim göremediklerimizi gören çok farklı bir gözü vardı” dedi.

Balcıoğlu’nun cenazesi Zincirlikuyu Camii’ne getirildi. Kızı Ömür Balcıoğlu Brisley, babasının tabutunun başından bir an olsun ayrılmadığı görüldü.

Kılınan öğlen namazı ve cenaze namazının ardından aynı mezarlıkta defnedilen Balcıoğlu’nun cenazesine aralarında Yaşar Kemal, Doğu Perinçek, Fatih Altaylı, Ertuğrul Özkök, Hıncal Uluç, Doğan Hızlan, Şakir Eczacıbaşı gibi siyaset, iş ve medya dünyasından isimler katıldı.

Yaşar Kemal burada basın mensuplarının soruları üzerine, şunları söyledi:

“‘Elinden kalemi hiç bırakmadı. Dünyanın en iyi karikatüristlerinden biriydi. 78 yıl iyi yaşadı ama keşke bir 10 yıl daha yaşayıp eser verebilseydi. Bazı kitaplarının önsözünü ben yazdım. Son anına kadar okudu yazdı.”

_______________


Semih Balcıoğlu ustayı kalbimize gömdük…

Sevgili Erdoğan Karayel, Taaa Almanya’dan, “uzaktan” her zamanki gibi güzel bir teklif yaptı. Herkesin gözüyle bir Balcıoğlu usta portresi vardır elbet.

Şimdi özellikle İstanbul da yaşayan arkadaşlar “yakından” ne gibi katkı yapacaklar acaba? Bunu merak ediyoruz.

Ben mezarlığa gidemedim, çünkü saat 13 de başlayacak olan karikatür dersimi iptal etmedim. öğrencilere Semih Balcıoğlu’ndan söz ettim, karikatürlerini gösterdim.

Semih Balcıoğlu usta, benim akrabam değildi ancak bana akrabamdan daha da yakındı. Omuzuna kolumu koyamadım çünkü onunla hep ayıkken konuşmuştuk. 5 sene kadar bir gazetede birlikte çalışma fırsatım oldu. Bu süre içinde hep karikatür konuşmuşuzdur.

Sabah Gazetesi önündeki törene gittim ve fotoğraf çektim. Londra’dan gelen kızı Ömür, çok üzüntülüydü. Semih Balcıoğlu, bizim için bir ustaysa, o’nun için bir babaydı ve kim bilir kaç aydır görmemişti…

Törende Fatih Altaylı, bir arkadaşı ve Dernek adına, Bülent Okutan birer konuşma yaptılar. Altaylı’nın ne konuştuğu anlaşılmadı. Bülent, özetle: Siz şimdi yarın gazetenizde çizer Semih Balcıoğlu’nu toprağa verdik diye yazacaksınız, böyle geçiştireceksiniz. Biz bundan daha önemlisini, ustamızı kaybettik. O’nun çizgisinde yeni çizerler yetişecektir” Demiştir.

O’ ilk karikatürlerini ustası Cemal Nadir Güler’e götürmüş. Cemal Nadir, diğerlerinden farklıdır tabii. O’nu kapıda buyurunuz Semih Bey diye karşılamış. Yayınlanan karikatürüne telif ücretini kapalı bir zarfta vermiş, Cemal Nadir Akşam Gazetesi’nden ayrılıp Cumhuriyet’e geçince yerine Akşam’da çizmeye başlayan 19 yaşındaki öğrencisini ilk kutlayan olmuş. Bu sebeplerden dolayı Balcıoğlu usta da bizi hep güler yüzle karşıladı, telif ücretini zarfa koyup verdi.

Semih Balcıoğlu, Cumartesi günü Tebriz’de anılıyor. Karikatürleri, hayatı Tebrizli genç çizerlere anlatılacak. Teşekkürler Rahim Asgari ve arkadaşları…

 

1139520cookie-checkBalcıoğlu son yolculuğuna uğurlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.