Barışa Söz Ver

Barış için çözüm çalışmalarında kritik bir eşik geride bırakıldı. Sürecin selameti için değişik kesimlerden aydınlar Küresel Bak ve Mazlumder’in çağrısıyla yanyana geldiler ve barış sürecinin takipçisi, hafızası, zorlayıcısı olacaklarını deklare ettiler.
Barışın matematikçisi, romancısı, dansçısı, siyasetçisi bir ortak paydada buluştular.
“Bitti bitti bitmedi” romanıyla sözünü söyleyen Vedat Türkali, yolladığı mesajda, “Süreç sözcüğünden sıkıldığını artık sonuç istediğini” vurguladı.
Barış mücadelesinin gelgitleriyle zaman alacağı ortada. Bunu hızlandırmak için olan biteni uzaktan izlemek yerine sivil toplumun sürecin takipçisi olması gerekiyor. Barışın toplumsallaşması, derinleşmesi ve güncellenmesi mesaisi önemli.
Barış karşıtı cephenin en gayri ahlaki argümanı, bütün bu süreci bir pazarlık işi gibi kodlaması.
Roboski’den, yüzde 10 barajına, anayasanın 66. md.sinden, siyasi partiler kanununa gerekçe göstererek sürece itiraz ediyorlar.
Binlerce kayıp vermiş, büyük bedeller ödemiş bir hareketin kendi düşündüklerini akıl edemediğini, müzakerelerde bu temaları dışlayacağını mı varsayıyorlar? Kendi aklınızı kendinize saklayın. Kendine hayrı olmayanın başkasına faydası mı olur.
Gölge boksu adı üstünde kendi gölgenizle gelin güvey olmanızdır. Kürt siyasi hareketinin bu süreçte temel sorunları bypass ettiği ya da pazarlık konusu yaptığını ima ederek, ayar verilmeye çalışılması gibi siyasi gurmelikleri bırakınız.
Barışın, demokrasi ve adalet için gerekli şart olduğu görülmeli. Barış olursa demokrasi de olur, adalet de. Tarık Ziya Ekinci’nin de mesajında ifade ettiği gibi “Barış için verdiğimiz mücadeleyi mutlaka demokrasi mücadelesiyle birlikte ve eşzamanlı olarak yürütmek zorundayız”.
Barışın siyaseti ben merkezli değil biz merkezli bir siyasettir. Gene Tarık Ziya Ekinci’nin sözleriyle “Barışı kazanmanın tek yolu; tüm barışseverlerin ve demokrasi özlemi çekenlerin ‘Barış ve Demokrasi’ amaçlı bir siyasal örgüt içinde birlikte mücadele etmeleridir”.
Adalet Ağaoğlu, Barışa Söz Ver inisiyatifine gönderdiği mesajda “Evinden çıkamadığını, ama bu çalışmayı canı yürekten destekleyerek, kendini yaşamının daha anlamlı hale geldiğini hissettiğini,” vurguladı.
Rakel Dink, Ali Nesin, Dengir Mir Mehmet Fırat, Gülten Kaya, Hale Soygazi, Murat Belge, Lale Mansur, Naci Sönmez, Ömer Faruk Gergerlioğlu, İbrahim Betil, Hidayet Şevkatli Tuksal, Defne Asal, Selda Bağcan, Tarık Ziya Ekinci, Erol Katırcıoğlu, Zeynep Tanbay, Aydın Engin, Eren Keskin, İpek Çalışlar, Oya Baydar, Şenol Karakaş, Halil Ergün, Temel İskit, Taner Akçam, Yücel Sayman, Ümit Kardaş gibi hepsini sayamadığım geniş bir ekip, “Bu hafta barış için ne yaptın?” diyerek hükümeti mercek altına alacaklar.
Bütün halkların buluşmasıyla Türkiye yüzyılın kaderini değiştirebilir.
Barış için hem mücadele hem de müzakere edilebileceğini görmek gerekiyor.
Demirtas’ın “Yeni bir Yaşam”çağrısı demokrasiye çağrıdır. Barış çağrısı da yeni bir yaşama çağrıdır.
Gücün sözüne değil, sözün gücüne inanıyoruz.
Ana muhalefet partisi, barış sürecinin bir parçası olmazsa, 10 Haziran sonrası Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yanına tatile gideceklerin sayısı artacaktır.
Seçimlerde kısa vadeli avantajlar uğruna uzun vadeli yanlışlara düşmeyelim.
Eşit koşullarda bir arada yaşamı savunuyorsak, diyalog ve müzakere sürecini de böyle kılalım. Barış, baş eğdirme ve verilenle yetinmeye zorlama politikasıyla olmaz.
Barış demek su, ekmek, söz ve kimlik için birlikte yürümek demektir.
Barışın cumhuriyetini yani deontolojik cumhuriyeti istiyoruz.
Barışın anayasasıyla bu toprakları, bu ülkeyi ortak vatan kılalım.
Yüzde 10 ayıbından vazgeçerek, barışa baraj koymayalım.
Polemik dilini değil barışın dilini ön plana çıkaralım. Şu birkaç ay önümüze tutulan her mikrofonla tribünlere laf yetiştirmek şehvetinden kurtulalım.
Kürt sorunu, Ortadoğu sorunu olduğu için küresel güçlerin dahlinin olması doğaldır, ama milliyetçi tepkilere karşı 3. gözü sivil toplum kılalım.
Barış siyaseti kendi yatağını bulsun.
2015 barışın yılı olsun.

1584400cookie-checkBarışa Söz Ver

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.