İNGİLTERE… Barış’lar ölmesin

Adı “Barış” olan bir gencimiz de bıçaklı saldırıya kurban gitti. Basına yansıdığınca bu bir çete hesaplaması olayı falan değil, büyük olasılıkla uyuşturucu bağımlısı genç ya da gençlerin gecenin üçünde yoldan geçeni soyma girişimi…

Duyduğunuzda içiniz yanıyor. Londra gerçekten güvensiz bir başkent oldu. Olay uyuşturucu müptelası gençlerin saldırısı ise ben diyorum ki; uyuşturucuyu içenler, sokakta satanlar, ticaretini yapanlar ve bu döngünün süregitmesine göz yuman siyasiler ile güvenlik güçleri cümlesiyle Barış Küçük’ün katilidir…

Artık yeter! Daha geçen ay polis ve uzmanlar bıçaklı saldırıların ürkütücü bir biçimde artış gösterdiğini istatistiklarla açıklayıp önlem alınmasını istemişlerdi. O günden bugüne bu tür saldırılar artarak sürüyor…

Metropolitan Police Londra’da son bir yılda 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 15 artışla 154 cinayet işlendiğini, öldürülen kurbanların yarısı da (Barış Küçük dışında ikisi Türkiye kökenli olmak üzere) çocuk yaştaki gençler olduğunu belirtmişti. Polise göre bütçe kısıntısından dolayı 20 bin polis kadrosunun iptal edilmesinden dolayı suç oranı da fırladı. Polis Müfettişi Cressida Dick, bıçak taşıma yaşının 9’a kadar inmesi ve gençlerin vahşi batıya özenmelerinden endişe duyulduğunu belirterek, bu kayıp kuşağa yoksulluk ve uyuşturucu çetelerinin neden olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre; sosyal kısıntı ve kesintiler yoksulluğu, yoksulluk da uyuşturucu çeteleri, sokak suçları ve gençlik cinayetlerini artırıyor. Bir başka deyişle sosyal kesinti ve kısıntılar suç oranında patlama olarak geri dönüyor. Ulusal basın da bu görüşe katılıyor. Independent gazetesi yoksulluk ve çete savaşlarından kayıp bir genç kuşak doğduğunu belirterek, “Artan suç istatistiklerinden sonra gözler kokain kullanıcısı orta sınıfa çevrildi” diye yazıyor.

Bu laf ebeliğinde sokağımızda kan dökülüyor ve masum bir genç yine bıçaklanıyor. Artık yeter! Toplumdaki STK’ler ve siyasiler “Başka Barış’lar öldürülmesin” diye kazan kaldırmalı. Brexit derdine düşmüş hükümetten önce halkın soluk almasını sağlamak için sosyal kesintilere son vermesi, sonra uyuşturucu baronlarıyla mücadeleye odaklanarak sokaktaki can güvenliğini sağlamasını istemeliyiz! Artık yeter! Barış’lar ölmesin…

***

Ankara Belediye Başkanı Yavaş, aile ziyareti nedeniyle eşiyle birlikte geldiği Londra’da 1 Haziran Cumartesi öğleyin CHP İngiltere Birliği’nde düzenlenen “Halk Toplantısı”nda ilk icraatları konusunda bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. CHP ve İYİ Parti destekçilerinin yanı sıra farklı siyasi düşüncedeki toplum üyelerinin katıldığı toplantı sonrasında Hazev’de onuruna verilen iftar yemeğine de katılan Başkan Yavaş’ın bayram sonunda Ankara’ya döneceği öğrenildi.

CHP İngiltere Birliği’nin Tottenham’daki kendi mekanında yapılan halk toplantısında alkışlarla konuşmasına başlayan Mansur Yavaş, yerel seçim sürecinde anketlerde önde olduğu için iftira ve karalamalarla karşılaşmasına karşın Ankara halkının gereğini yaparak kirli siyaseti sandığa gömdüğünü söyledi.

Başkan Yavaş Londra’da Ankaraya yakışır bir başkan portresi çizdi. Konuşmalarında hep barış dili kullandı ve mantık süzgeci de çok iyiydi. Kindar değil. Partizan değil. Duygusal değil. Samimiydi. “Ankaralıların çıkarını ve demokrasiyi savunuyorum” derken içtendi. Bana göre, Başkan Londra halk toplantısında farklı siyasi eğilimdeki dinleyenlerinden geçerli not aldı. Şimdi sıra 23 Haziran’daki İstanbul Belediye seçiminde. Umarız seçim sürecinde ve sandıkta çıkan sonuçla ülke barışı yaşatılır. Artık yeter!

2305440cookie-checkİNGİLTERE… Barış’lar ölmesin
Önceki haberİNGİLTERE… Boris Johnson’un yalanları
Sonraki haberToplumdaki derneklerden Barış’a saldırıya protesto
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.