Baro başkanlarının Ankara’ya girişine izin verilmiyor

Baro başkanlarının “Savunma yürüyor” adıyla başlattığı yürüyüş Eskişehir yolu girişinde polislerce kesildi, avukatlar oturma eylemine başladı.

60’a yakın ilin baro başkanının “Savunma yürüyor” adıyla başlattığı yürüyüş 4’üncü gününde. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat, diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde beklemeye başladı.

Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri “kamu düzeni bozulduğu” gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi.

ANKARA GİRİŞİNDE POLİS ENGELİ

Engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi.

Baro başkanlarının “Savunma yürüyor” adıyla başlattığı yürüyüş Eskişehir yolu girişinde polisler tarafından engelleniyor, avukatlar oturma eylemine başladı.

İki grubun buluşması engellenirken, bu engelleme girişimi nedeniyle baro başkanları polis amirleri ile görüştü. Avukat Hamza Çiftçi Twitter hesabından “Baro Başkanlarının Ankara’ya Girişine Polis İzin Vermiyor” diyerek engellemenin videosunu paylaştı.

Avukat Mehmet Baran Selanik de sosyal medya hesabından “Ankara’dayız. Polis şehre girişimize izin vermiyor” dedi.

OTURMA EYLEMİ BAŞLADI

Polisin yürümelerine engel olmasını protesto eden avukatlar, oturma eylemine başladı. Muğla Baro Başkanı Avukat Cumhur Uzun burada yaptığı konuşmada, “Cuma günü kendi illerimizden avukatlık yasası üzerinden yapılan ve 80 milyonun hukukuna etki edecek değişiklikleri daha görünür kılmak için yola çıktık. Bu sabah ulaştığımız Ankara’nın girişinde bizi tam da yola çıkış sebebimizi yaşatan, Anayasal hakkımızı engelleyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi. Bu durumun yaptıkları yürüyüşün ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini belirten Uzun, temsil ettikleri insanlarla birlikte bu tür hukuksuzluklarla mücadele etmek durumunda olduklarını söyledi.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun bazı baro başkanlarıyla Anıtkabir’i ziyaret etmesinin sorulması üzerine Uzun, “Bizleri ayrıştırarak gruplara bölmek birliğe yakışan bir davranış değildir. Adı üstünde birlik, birlik olmaktır. Birlik başkanının böyle bir günde bizimle birlikte olması gerekirdi. Anıtkabir’de başka arkadaşlarla birlikte değil” dedi.

Başkent kapısında baro başkanlarını bekleyen ve başkanlara doğru yürümek isteyen Ankara Barosu avukatlarına da engelleme oldu. Polisler “Araçlarınıza binip Anıtkabir’e gidin” uyarısı yaptı.

BEŞTAŞ AVUKATLARA DESTEK VERDİ
HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da cübbesini giyerek avuaktlara destek olmaya geldi. Beştaş “İktidar baroları kendine bağlamak ve kendi emir eri yapmak için uzun süredir bir çalışma içerisindeydi. “Savunmanın temsiliyetini engellemek totaliter bir resim daha verdi. Tek adam rejimi dediğimiz tamda böyle bir manzaradır. Burada avukatların yargıyı, savunmayı temsil eden cübbeleriyle engellenmesi AKP’nin çaresizliğini ve acizliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Kesinlikle barikatlar açılıp, savunma yürümelidir. Savunma sadece kendisini temsil etmiyor. Adil yargılamayı temsil ediyor, tarafsız ve bağımsız bir yargının olmazsa olmaz olduğunu ifade ediyor” diye konuştu.

SAĞKAN: BAŞKENTE GİRİŞE DAHİ TAHAMMÜL BULUNMAMAKTADIR

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yaptığı açıklamayla engellemeye “Cuma günü yola çıkarak kilometrelerce yolu; savunmayı savunmak için, avukatların haklarını, mağdur vatandaşların haklarını savunmak için desteğini yürüten avukatların ve onların meslek örgütü olan baroların susturulması furyasına karşı illerinden çıkarak yürüyen baro başkanlarımızı başkentte coşkuyla karşılamak istiyoruz. Ancak gördüğümüz görüntü budur. Baro başkanlarının Ankara’ya girişi engellenmiş, Anıtkabir’e gitmeleri anayasaya aykırı bir şekilde emniyet mensupları tarafından engellenmiş ve gasbedilmiştir. Yazılı bir emir yok. ‘Kim bu emri verdi’ diyoruz cevap yok. ‘Bırakın yürüyeceğiz’ diyoruz, ‘Hayır yürüyemezsiniz’ diyorlar en ufak bir gerekçe göstermeksizin. Pandemi ise baro başkanlarımız aralıklı girsin sosyal mesafeyi koruruz diyoruz. Ama bu ülkede bir vatandaşın şehrine, başkente girmesine dahi tahammül bulunmamamaktadır” diyerek tepki gösterdi.

DURSUN: ÇOKLU BARO BÖLÜNMEYİ GETİRİR

Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun da “Bu devlete, bu millete ülkemizin aydınlık geleceğine yazık etmeyin diyoruz. Bunu söylemek için geldkik. Galiptir bu yolda mağlup. Biz amacımıza ulaştık. Herkes kendine yakışanı yapar” diye konuştu. “Çoklu baro çoklu yargıyı ve bölünmeyi getirir” diyen Dursun, “Avukatların cübbelerine düğme vuramazsınız” dedi.

METİN FEYZİOĞLU, ANITKABİR’DEN FOTOĞRAF PAYLAŞTI

Polisin baro başkanlarının Ankara’ya girmesine izin vermediği saatlerde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu beraberinde bazı baro başkanları ile Anıtkabir’i ziyareti etti. 15 baro başkanıyla birlikte yaptığı ziyareti sosyal medya hesabından paylaşan Feyzioğlu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” dedi.

SİVAS BAROSU BAŞKANI: PAYLAŞIMDA BULUNMAMASI YÖNÜNDE UYARDIM

Ancak Anıtkabir’de Feyzioğlu ile birlikte bulunan baro başkanları da polisin engellediği baro başkanlarının yanına geldi. Evrensel’e konuşan Sivas Baro Başkanı Hacı Yılmaz Demir, Metin Fevzioğlu ile görüntü veren 15 başkanın müdahale olduğunu duyar duymaz buraya geldiğini, görüntünün gayriihtiyari çekildiğini ve fotoğrafın paylaşımına izin vermedikleri halde Feyzioğlu’nun paylaştığını söyledi.

Feyzioğlu’nun Sivas Baro Başkanı Hacı Yılmaz Demir’in açıklamasının ardından Instagram hesabındaki paylaşımında Sivas’ı sildiği görüldü.

NE OLDU?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda baroların seçim sistemi, yapısı ve Avukatlık Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklik yasa tasarısının önümüzdeki hafta Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. Buna karşılık 17 Haziran’da ortak bir açıklama yapan barolar, tasarının çekilmemesi durumunda protesto haklarını kullanacaklarını ifade etti. Çok sayıda kentin baro başkanı 19 Haziran’da Ankara’ya doğru yürüyüş başlattı. (Ankara/EVRENSEL)

2427140cookie-checkBaro başkanlarının Ankara’ya girişine izin verilmiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.