Baro’da THY grevi ve hukuk

Geçen hafta, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı bir ilke imza attı. Bir gün boyunca, ” THY Grevi Bağlamında Uçuş Güvenliği ve Çalışma Barışı Sempozyumu” gerçekleştirildi. THY yönetiminin de davet edildiği bu hukuksal platforma, THY yönetiminin, konuşmacı göndermediği belirtildi. Yönetimce, bu gelişme ve değerlendirmelerin izlendiğine ilişkin bir işaret de yoktu.

Sabahtan akşama kadar, oturumlar da, uygulamacılar, hukukçular, öğretim üyeleri, sendikacılar ve basın çalışanları tarafından, masaya yatırılan THY grevine ilişkin, görüşler aktarıldı, değerlendirmeler yapıldı. THY’de işten çıkartılıp, yargı kararlarına karşın işe başlatılmayan ve greve katılan THY işçilerin den bir bölümü de, gün boyu toplantıyı izlediler.

Sürpriz bir katılım ise, Türk-İş üyesi olmayan, Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı, Çelik-İş Sendikası üyesi, Fen-İş işyerinin kapatılmasını protesto eden, işyerin de eylem yapan işçilerden bir kısmı da, otobüslerle toplantıya gelmişlerdi ve toplantıyı izlediler. Sloganlara eşlik ettiler. Hükümetin ve THY yönetiminin uygulamalarının protestolarına da katıldılar.

Toplantıyı açarken bir konuşma yapan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı, Prof.Dr. Metin Feyzioğlu, gün boyu toplantıyı izleyerek, katılımcılarla görüş alışverişi yapıp, sohbet etmenin yanı sıra, zaman zaman sahneye de gelerek, protestoculara katıldı. Gün boyu fotoğraf çektirmek isteyen kişi ve grupların da isteğini karşıladı. Toplantının en renkli siması da oldu. Gelişmelere bu açıdan da dikkat edelim.

Türk-İş Yönetimi adına, seçimle gelen yöneticilerden olmayan, ancak sendikal camianın yakından tanıdığı bir isim, teknisyen, Dr.Naci Önsal, belgelerle ve kayıtlara geçen açıklamalarla, grev öncesi ve sonrasında, Türk-İş yönetiminin tutumunu aktarmaya çalıştı.

Aktarımı, Hava-İş yönetimi ve diğer katılımcılarca, zaman zaman Türk-İş Yönetimi’nin protesto edilmesi ve de yönetimden kimsenin, bu toplantıya katılmaması da, konunun diğer ilginç bir görünümüydü.

Barolar Birliği, bu toplantının tebliğ ve tartışmalarını, bir an önce kitap haline getirirse, bu girişim daha da anlamlı ve kalıcı hale gelir. Başkanın açıklaması ile bu tür güncel konuların, hukuk masasına yatırılıp, değerlendirilmesinin de sürdürüleceği belirtildi.

THY de son iki yıl içinde yaşananlar, hatırlandığında ve hukuk açısından değerlendirildiğinde, THY yönetimi tarafından, sendika ve toplu iş sözleşmesi düzeninin geleceğine ilişkin, hiç de iç açıcı bir durumun gelişmediğinin görülmesinin yanı sıra, hukukun bu süreçte nasıl olumsuz geliştiğinin de altı çizildi.

Hatırlamaya çalışalım.

1. Hava işkolunda çalışanlarla ilgili olarak birden, yasa önerisi getirilerek, jet hızıyla görüşülüp, ‘GREV YASAĞI’ getirildi.

2. Bu yasal değişiklik sürecinde, eylem yapan üç yüzün üstündeki işçi, işten çıkarıldı. Konu tüm girişimlere karşın, uyuşmazlık giderilemediğinden, YARGI’ya intikal etti.

3. Bu süreç de uyuşmazlık aşamasında ki THY sözleşmesi, grev aşamasına geldiğinde, yasaklama nedeniyle, taraflarca değil, YHK’nca sözleşme bağıtlandı. Yani ‘MECBURİ TAHKİM’ müessesesi çalıştırıldı.

4. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi yeni yasal düzenlemesi yapılırken, 4 ay önce getirilen yasağın durumu, unutularak ya da gözden kaçarak, eskiye dönüldü, Yani, ‘GREV YASAĞI KALDIRILDI’.

5. Yeni toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini alan, HAVA-İŞ Sendikası ile THY Yönetimi, anlaşma sağlayamadı, tüm aşamalardan geçtikten sonra da, sendika ‘GREV KARARI’ aldı.

6. Grev Kararı, ‘UYGULAMA’ ya geçti. Ancak katılım ve etkilemesi, THY yönetimi tarafından yok sayılarak, sistem devam ettirildi ve grevin tartışılması gündeme getirildi.

7. THY Yönetiminin grevin, ‘YASAL OLMADIĞI İDDİASI’, yargı tarafından, ‘REDDEDİLDİ.’

8. Sendika yönetiminin, ‘GREV KIRICILIĞI’ yapıldığı iddiasına ilişkin, açtığı davalar sonucun da, yargıdan bu konuda kararlar çıktı.

9. İşten çıkartılan işçilerle ilgili, mahkemelerce, ‘İŞE İADE KARARI’ çıkıp, Yargıtay tarafından bu kararlar onandığı halde, işçiler işe başlatılmayıp, THY yönetimince, tazminat ödenmesi yolu seçildi.

10. Hava-İş Sendikasının örgütlü olduğu ve grev kararının uygulamada olduğu, THY ile ilgili diğer bir şirketin, işkolu yeniden değiştirilerek, ‘metal işkolu’ olduğu kararı verildi.

11. Bu değişiklik sonrası hemen, İşkolu Yönetmeliği de değiştirilerek, aynı şekil de, metal işkoluna kaydırıldı.

12. Bu arada, THY Yönetiminin başındaki yöneticiye, bir özel üniversitemiz tarafından, doktor ünvanı verilip, törenle cübbe de giydirildi.

Şimdi durum ne,

a. Grev kararı var ve uygulamada. Taraflarca görüşme dahi yapılmıyor. Grevin etkisizliği tartışılırken, uçuş güvenliği de gündeme getiriliyor.

b. Geçen dönem yapılan, Genel Kurul’da, 1 oy farkla yeniden başkan olan ve 25 yıla yakın bu görevi sürdüren Atilay Ayçin, yapılan hukuksuzluk ve baskılar altında, yeniden genel kurula gidilirken, THY yönetiminin değişik listeler çıkartma girişiminde olduğunu da, iddia ediyor. Ve bu süreç de, genel kurula gidiliyor.

Gelecek günler, bir çok gelişme yada değişmeye gebe. Ancak oluşacak sonuçlar, bu işkolunda ki grev, sendikanın durumu, toplu iş sözleşmesi düzeninin bu işkolunda ki geleceği açısından, sıkıntılı dönemin kolay kolay bitmeyeceğini işaret ediyor.

Umarım yanılmış oluruz.

______________________

Ankara. 29 Ekim 2013. Salı. [email protected]

1555530cookie-checkBaro’da THY grevi ve hukuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.