Barolardan kayyum tepkisi: Bunun adı sivil darbedir!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına 30 kentin Barosundan ortak tepki geldi…

Aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa ve Gaziantep Barolarının da yer aldığı 30 ilin barosu ortak bir açıklama yaparak Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi. Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılmasının ‘sivil darbe’ olarak nitelendirildiği Baroların ortak açıklamasında, “Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Bizler, barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Haklarında yürütülen soruşturma kapsamında görevlerinden alınan Diyarbakı, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine, bu illerin valilerinin kayyum olarak atanmalarına 30 ilin Barosundan ortak tepki geldi.

30 KENTİN BAROSU ORTAK AÇIKLAMA YAYINLADI

Adana, Adıyaman, Ağrı, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Düzce, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars-Ardahan Bölge Barosu, Mardin, Mersin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tunceli, Van ve Yalova Baro Başkanlıklarının konuyla ilgili yaptığı ortak açıklamada şöyle denildi:

‘DARBE SONRASI HUKUKSUZLUKLARI UYGULAMAYA KONULDU’

“Türkiye bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyandı. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine bu illerin valileri kayyum olarak atanmıştır. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 418 kişi de gözaltına alınmış, aynı zamanda internete ve sosyal medyaya erişim de kısıtlanmıştır. Darbe sonrası yaşadığımız hukuksuzluklar, bir kez daha uygulamaya konulmuştur.

‘OHAL KALKTI, UYGULAMALARI DEVAM EDİYOR’

Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam etmektedir. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alınmış, yerle bir edilmiştir.

‘SEÇİLİRLERSE KAYYUM ATARIZ’ TEHDİDİ UNUTULMAMIŞ

31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, ‘seçilirlerse kayyum atarız’ tehdidi henüz unutulmamıştır ve YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek ‘idari karar’ ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha almıştır.

‘HALKIN İRADESİNE KARŞI SİVİL DARBE’

Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle ‘sivil darbe’dir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır. Ayrıca daha önce İstanbul, Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır. Bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir.

‘BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN’

Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.”

KAYYUM ATANAN BELEDİYELERİN İNTERNET SİTELERİ ‘BAKIMDA’

Öte yandan kayyum atanan üç büyükşehir belediyesinin resmi internet siteleri de hizmet dışı kaldı. Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin internet sitelerinde yenileme ya da yapım aşamasında olduğunu belirten ifadelerin yer alması dikkat çekiyor.

 

 

2328330cookie-checkBarolardan kayyum tepkisi: Bunun adı sivil darbedir!
Önceki haberMemleket izlenimleri (III)
Sonraki haberYangınların nedeni 50 yıldır süren yanlış ağaçlandırmalar mı?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.