Barrose, AK Başkanlığı yolunda

Borrell Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanı. Jose Durao Barroso’yu bekleyen en ağır görev yeni dönemde yapacağı iş bölümü olacak



Yeni parlamentonun ilk oturumu, tartışmalı anlara sahne oldu.Tartışmanın nedeni, İspanyol Sosyalist Josep Borrell’ın, parlamentonun yeni başkanı seçilmesiydi.


Liberaller ve Yeşiller, Avrupa Parlamentosu’nun en büyük iki grubu arasında, Borell’in desteklenmesine yönelik olarak varılan anlaşmanın, açık ve demokratik bir oylamayı engellediğini savundu.


Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olan Hristiyan Demokratlar, Borrell’in başkan seçilmesi için Sosyalistlerle anlaşmaya varmıştı.


Yine aynı anlaşma uyarınca, Borrell, dönemin ikinci yarısında Hristiyan Demokratlar’ın lideri Hans-Gert Poettering’e destek verecek.


Seçimde diğer adaylar; Polonyalı muhalif Bronislaw Geremek ve Fransız Komünist Francis Wurtz’du.


Ancak Joseph Borell beklendiği gibi İrlandalı Pat Cox’un yerine Avrupa Parlamentosu’nun yeni başkanı oldu.


BBC’nin AB muhabiri, Avrupa Birliği’nin entegrasyonuna karşı çıkan grupların parlamentodaki sandalye sayılarını arttırmasıyla, Avrupa Birliği’nin geleceği konusunda sıcak tartışmaların yaşanacağını söylüyor.


Yeni üyelerin katılımıyla büyüyen AP’de 20 resmî dil kullanılırken 732 milletvekili yaklaşık 450 milyon kişiyi temsil edecek.


Avrupa Komisyonu (AK) Başkanlığına ise eski Portekiz Başbakanı Jose Durao Barroso’nun getirilmesi bekleniyor.


Parlamento gruplarıyla yaptığı görüşmelerde onların da desteğini almış görünen Jose Durao Barroso’nun, yapılacak gizli oylamayla yeni AK Başkanı olarak atanması bekleniyor.


Jose Durao Barroso’yu bekleyen en ağır görev yeni dönemde yapacağı iş bölümü olacak.


Fransa ve Almanya’nın bu süreçte ağırlıklarını koymak istedikleri ve başlıca görevlere talip oldukları biliniyor ancak Barroso, alınacak kararların sadece büyük üye ülkelerin isteğine bağlı olmadığını göstermek durumunda kalacak.

674870cookie-checkBarrose, AK Başkanlığı yolunda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.