Barroso ‘derin saygıyla’ ayrıldı

İstanbul’dan ayrılmadan önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde basın toplantısı düzenleyen Barroso, Türkiye’deki misafirperverlikten çok memnun kaldıklarını ve hem temaslarda bulundukları yetkililerden, hem de yakın ilişkide bulunma fırsatı buldukları halktan büyük bir yakınlık gördüklerini ifade ederek, herkese teşekkür etti.


Barroso, Türkiye’den ayrılmadan önce Türkiye ile AB’nin ortak geleceğine vurgu yapmak istediğini yineleyerek, Türkiye’nin geleceğine ilişkin çok önemli meselelerin tartışıldığı, çok kritik bir döneme gerçekleşen bu ziyaretin Türkiye-AB ilişkileri açısından verimli geçtiği görüşünde olduğunu söyledi.


Türkiye’de siyasal, ekonomik ve sosyal reformlar konusunda büyük tartışmaların yaşandığını bildiğini kaydeden Barroso, yaptığı görüşmeler sırasında hem Türkiye için, hem de Türkiye’nin AB üyeliğine daha yakınlaşması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin yanı sıra Türkiye’deki tüm siyasi güçlere reformları desteklemeleri yönünde teşvik mesajlarını sunduğunu bildirdi.


Barroso, bu süreçte sadece yetkililer tarafından değil, hem Türkiye’deki, hem de AB üyesi ülkelerdeki halkın güven ve gerçek bir siyasi irade göstermesi gerektiğini vurguladı.


AB, TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELERE KAYITSIZ KALAMAZ


AB’nin, aday ülke olan Türkiye’deki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını ifade eden Barroso, ”Ortak geleceğimize bağlıyız. Türkiye’deki mevcut duruma ilişkin görüşlerimizi açıklıkla dile getirmemizin nedeni de budur” dedi.


Barroso, burada mevcut siyasi durum ve gelecek perspektifine ilişkin olarak çok farklı görüşleri dinleme fırsatına sahip olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


”Reformlara bağlı olan herkese, bu reformlara devam edilmesi için, sadece siyasi alanda değil, aynı zamanda toplumsal alanda da gerekli mutabakat ortamını oluşturmaları konusunda teşviklerimi sunmak isterim.


Bizim bakış açımızdan şunu açıkça belirtmek isterim: AB, tam üyelik müzakerelerine bağlıdır ve Türkiye’de ülkelerini AB üyeliğine taşımak isteyen herkesin desteğini büyük bir memnuniyetle kabul etmektedir.”


Türkiye’de ”son derece canlı ve dinamik” bir medyayla karşılaştığını da ifade eden Barroso, ”Ülkenizden, Türkiye’nin başardığı her şeye karşı daha da derin bir saygıyla ayrılıyorum. Ve gelecekte birlikte daha da büyük işler başaracağımıza kesinlikle inanıyorum” dedi.

1057900cookie-checkBarroso ‘derin saygıyla’ ayrıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.