Başörtü takanlar azalmış…

Kısaca TESEV diye anılan Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, “Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı bir çalışmayı bugün İstanbul’da düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. 


TESEV’in bu araştırması, Türkiye’de din ve siyaset bağlantısı ve algılamalar hakkında çarpıcı sonuçlar içeriyor.


İstanbul’dan gazeteci Kürşat Akyol’un haberine göre TESEV’in bugün açıklayacağı çalışma, 1999 yılında yapılan “Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı araştırmanın devamı niteliğinde.


Vakfın Demokratikleşme Programı kapsamında yapılan bu araştırmayı, daha öncekinde olduğu gibi, Sabancı Üniversitesi’nden Profesör Ali Çarkoğlu ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Profesör Binnaz Toprak yürüttü.


TESEV’in Demokratikleşme Programı Asistanı Derya Demirler, Nisan ve Haziran ayları arasında Türkiye çapında yaklaşık 1500 kişiyle yapılan anketler sonucu ortaya çıkan çalışmanın amacının , kurumun 1999’da sunduğu “Türkiye’de din toplum ve siyaset” çalışmasını, Türkiye’nin geçirdiği değişimlere paralel olarak yeniden ele almak olduğunu belirtti.


TESEV’den Derya Demirler’in verdiği bilgiye göre, “Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı çalışma, 4 temel soruya açıklık getirmeyi hedefliyor.


Bunlar sırasıyla;


1- Dini hassasiyetler ve siyasi tercihler arasındaki ilişki,
2- Kürt ve Ermeni meselelesi gibi Türkiye’nin diğer toplumsal sorunlarına yönelik algı ve görüşler,
3- Aile ilişkileri ve gündelik davranış biçimleri,
4- Kamusal alan ve vatandaşlık ilişkisi.


Bu son başlık, başörtülü kadınların kamusal alanda görünürlüklerine ilişkin fikirler ve başörtüsü yasağını içeriyor.


TESEV’den Derya Demirler, araştırmanın en çarpıcı sonuçlarının bu başlıkta göründüğünü söylüyor.


Araştırmaya katılanların yüzde 64’ü, Türkiye’de başörtüsü takanların sayısının arttığını düşünüyor. Oysa bu sayının, 1999’dan bu yana yüzde 9 oranında azaldığı ifade ediliyor.


Yine, Türkiye’de iltica tehdidi olduğunu düşünenlerin bir kısmı buna gerekçe olarak başörtülü kadınların sayısının artışını gösteriyor.


Tesev’e göre başörtülü kadınların artmakta olduğu fikri aslında, başını örten anne ve büyükannelerden farklı olarak kadınların kamusal alanda başörtüsüyle varolma talebiyle ortaya çıkmalarına dayanıyor.


Demirler, toplumda dindarlığın arttığını, ancak azınlıkların sorunlarıyla ilgili duyarlılığın benzer oranda gelişmediğini belirtiyor.


TESEV’in bugün açıklayacağı “Değişen Türkiye’de Din, Toplum ve Siyaset” başlıklı çalışmayı, araştırmacılar Profesör Çarkoğlu ile Profesör Toprak sunacak. (BBC)
 

1035700cookie-checkBaşörtü takanlar azalmış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.