Bartholomeos’a fahri doktora

New York’un Bronx bölgesinde bulunan üniversitenin kampüsünde düzenlenen törene, New York Katolik Kilisesi Başpiskoposu Timothy Dolan, Fordham Üniversitesi Rektörü Joseph McShane, üniversitenin Mütevelli Heyeti Üyesi Stephen Freedman, Amerika Rum-Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Dimitrios, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile çok sayıda dini görevli katıldı.

Fahri Doktora unvanını Rektör Joseph McShane’in elinden alan Bartholomes, konuşmasında dünyanın her köşesinde barışın egemen olmasını arzuladığını belirterek, Hristiyan, Müslüman ve Musevilerin kardeşçe yaşamasını istediğini kaydetti.

Fener-Rum Patriği, törende ”ekümenik” unvanı ile kürsüye çağrılırken, tören için hazırlanan kitapçıkta da, ”dünyadaki 300 milyondan fazla Ortodoks Hristiyan’ın ruhani lideri olan Ekümenik Patrik, Papa 2. Jean Paul ve Papa 16. Benediktus ile kardeşçe ve yakın ilişkiler içinde bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. O, Hristiyan olmayan bir ülkede Hristiyan bir lider olarak insan haklarını, özellikle de dini özgürlük ve ekonomik eşitlik hakkını savunmuştur” ifadelerine yer verildi.

Tören öncesi üniversitenin kütüphanesinde bir grup öğrenci ile bir araya gelen Patrik, öğrencilere çeşitli hediyeler vererek onları kutsadı. Bartholomeos, burada da kısa bir konuşma yaparak Ortodoks toplumu üyelerine hitap etti.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Patrik’e fahri doktora unvanının ”çevresel hassasiyet ve sorumluluk, dinlerarası ve kültürlerarası diyalog konularında göstermiş olduğu liderliği takdir etmek amacıyla verildiği” belirtildi.

Bu arada Bartholomeos, Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan yorum yazısında da iklim değişikliğine değinerek ”bu önemli sorunla mücadelede bilimadamları, siyasetçiler, din adamları, ekonomistler, uzmanlar ve vatandaşların hep birlikte ortak yarar için işbirliği yapmaları gerektiğini” vurguladı.

Patrik Bartholomeos’un, ABD’deki programı çerçevesinde bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM’de bir araya gelmesi ve ardından gazetecilere bir açıklama yapması öngörülüyor.

Bartholomeos’un ABD ziyaretinin 5 Kasım tarihine dek sürmesi bekleniyor.

1222640cookie-checkBartholomeos’a fahri doktora

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.