Bartın maden faciası: ‘İşçiler gaz kokusuna rağmen madene indirildi’

Sosyal Haklar Derneği (SHD), 41 işçinin hayatını kaybettiği Bartın’ın Amasra ilçesinde yaptıkları görüşmeleri ve izlenimleri raporlaştırdı. Buna göre işçi yakınları, bir önceki vardiyanın ‘gaz kokusu’ nedeniyle erken çıkarıldığını söyledi.

Sosyal Haklar Derneği (SHD), Bartın’ın Amasra ilçesinde 41 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin ‘ilk gözlem raporunu’ tamamladı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Amasra Müessesesi’ne ait maden ocağının uzun süredir eksik işçiyle işletildiği ifade edilen raporda, özetle şu bilgilere yer verildi:

“(…) Özelleştirme politikaları, bir Kamu İktisadi Teşekkülü olan TTK’nın personel politikası, yanmaya müsait damarların niteliklerinin değerlendirilmemesi, madendeki havalandırma sorunlarının saptanmış olmasına rağmen giderilmemesi, metan riskinin arttığı sabit olmasına rağmen bu riskin yol açacağı sonuçların göze alınması ve bir bütün olarak madenin fiziksel koşullarının zorlanması katliama giden sürecin önemli sebepleri olarak görünmektedir.

‘RİSK ANALİZİ YAPILMADI, GEREKEN ÖNLEMLER ALINMADI’
Madendeki yapısal eksiklikler, madendeki toz patlaması riski, metan gazından kaynaklanan riskler ile makine ve teçhizatın ekonomik ömrünü doldurmuş olanların modernize edilerek değiştirilmesi gerekliliği saptanmış olmasına rağmen, risk analizi yapılmadığı ve gereken önlemlerin alınmadığı anlaşılmaktadır.”

Raporda; Melda Onur, Özgür Barış Akbayır, Av. Yalçın Deniz Özen, Av. Elif Sıla Aşık ve Av. Akçay Taşçı’dan oluşan heyetin bölgede yaptığı görüşmelerden öne çıkanlara da yer verildi.

HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN KAYNAĞI GERÇEK GÜNDEM‘İ TIKLAYINIZ
https://www.gercekgundem.com/gundem/361029/bartin-maden-faciasi-isciler-gaz-kokusuna-ragmen-madene-indirildi

2640980cookie-checkBartın maden faciası: ‘İşçiler gaz kokusuna rağmen madene indirildi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.