Bartın’daki maden patlamasında ihmaller zinciri: 335 kez alarm çalmış

Amasra’daki maden patlamasına ilişkin Bartın Emniyet Müdürlüğü’nün hazırladığı fezlekenin ayrıntıları ortaya çıktı. Tespitler bir ihmaller zincirine işaret ediyor. Fezlekeye göre patlama öncesi dedektörler yüksek metan nedeniyle 355 kez alarm verdi.

42 madencinin yaşamını yitirdiği maden patlamasına ilişkin Bartın Emniyet Müdürlüğü 235 sayfalık fezleke hazırladı.

Patlama öncesi metan gazındaki yükselişe dikkat çekilen fezlekede sistemler 355 uyarı vermesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı belirtildi.

Bartın Emniyet Müdürlüğü Fezlekesi’nde şu ifadeler yer aldı:

”Metan gazı değerlerinin patlama anına kadar toplamda yüzde 1 ikaz seviyesini 85 kez geçtiği, yüzde 1.5 alarm seviyesini 5 kez geçtiği, karbonmonoksit değerlerinin patlama anına kadar ikaz seviyesini 60 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 53 kez ikaz verdiği belirlendi”

“HAVALANDIRMA FANI ARIZALI”

Fezlekede madendeki havayı tazeleyen ve metan gazını tahliye eden havalandırma fanının arızalı olduğu tespitine de yer verildi.

Bartın Emniyet Müdürlüğü hazırladığı raporda “Patlamanın gerçekleştiği kısmında bulunan fanın çalışmadığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtlarının olmasına rağmen tamir edilmeden patlatma yapıldığı tespit edilmiştir” açıklamasına yer verdi.

Fezlekede oksijen maskesi takma eğitimini almadığı halde kağıt üzerinde almış gibi gösterildiğini söyleyen bir madencinin ifadesi de aldı.

Patlama ile ilgili soruşturma kapsamında aralarında müessese müdürünün de olduğu 9 şüpheli taksirle adam öldürme suçlaması ile tutuklanmıştı. NTV

2646080cookie-checkBartın’daki maden patlamasında ihmaller zinciri: 335 kez alarm çalmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.