Başarıya ulaşabilmek

Başarının tanımı kişiden kişiye değişir.

Bir hedefi gerçekleştirmektir başarı.

Kimine göre başarı hedefi, başvuru yapılan işe kabul olunmak, hayal edilen bir ülkeyi ziyaret etmek, kimine göre ise bankada 1 milyon sterlin bulundurmak olabilir.

Herkes hedeflerine ulaşıp başarıyı yakalayamaz. Bazılarımız ne kadar gayret etsek, başarıya ulaşmak için tüm şartları fazlası ile yerine getirsek de başarıya ulaşamayız.

Neden?

Yolumuza konulan engellerden. Bazen de kendi yolumuza koyduğumuz engellerden.

Nedir bu engeller? Birçok engel var. Özgüven eksikliği, zamanlama, yaşadığımız coğrafya, maddi imkansızlıklar, yanlış yöntemler, ve bana göre en büyük engel önyargılı kişiler. Engeller saymakla bitmez.

Bazan da öyle insanlar çıkar ki önlerine konulan her engeli aşarak başarıyı yakalarlar.

***

Geçenlerde kütüphaneden bir kitap aldım. Birkaç hafta önce televizyonda yazarı ile yapılan bir söyleşiyi izlemiştim ve çok ilgimi çekmişti. O yüzden henüz rafa konulmak üzereyken kitabı kapıverdim.

Ne iyi etmişim. Son zamanlarda okuduğum ve bana ilham veren en güzel kitaplardan oldu. Satın alıp defalarca okuyacağım kitaplarım arasında olacak.

Malorie Blackman, Barbados adasından gelen göçmen bir ailenin kızlarından biri.

Değişik bir uslüb ile, zaman zaman şiirleriyle süslediği kitabının başlığı “Just Sayin’ – My Life in Words”. Yaşamını, tüm engelleri aşarak başarıya nasıl ulaştığının öyküsünü anlatıyor kitabında.

Yazar / şair Blackman en çok çocuk kitapları yazmakla ün yapan birisi. Birçok ödülün sahibi. Bu yıl PEN Pinter Ödülü tarafından “Yılın Uluslararası Cesaret Yazarı” olarak seçildi. 2013 ile 2015 yılları arasında ise Birleşik Krallık “Children’s Laureate” olarak görev yaptı.

“Children’s Laureate”, Birleşik Krallık’ta her iki yılda bir çok yüksek başarıya ulaşmış olan bir çocuk kitabı yazarı için verilen önemli bir unvandır.

Bu görevi sürdürenler, iki yıl zarfında ülke çapında projeler yaparlar. Malorie’nin projesi, çocukları daha fazla kitap okumaya ve aralarında yetenekli olanları teşvik etmeye yönelikti.

Yazar, kumar müptelası babasının o küçükken ailesini terk etmesi, evsiz kalmaları, parasızlık, ırkçılıkla yüz yüze gelmesi, hastalığı gibi çok güçlü engelleri olağanüstü bir azimle aşmayı becererek başarıya ulaştı.

Okul çağındaki çocukların başarıya ulaşmasındaki en büyük engel, öğretmenlerin onlardan çok düşük beklentileri olmasıdır. Bizim toplumun çocukları için de ırkçılığın körüklediği bu engel başarısızlıklarının en önemli nedenlerindendir.

Malorie de bu engelle karşılaştı. Öğretmenlerinin, kariyer danışmanlarının olumsuzlukları, ona karşı önyargıları cesaretini kıracağına onlara inat daha büyük bir azimle çalıştı ve başarıya ulaştı.

Finansal güçlüklere rağmen yığınlarca yazma kurslarına katıldı ve yazma yeteneğini geliştirdi. Bu kurslarda ona büyük destek veren eğitimcilerle karşılaşması azmini kamçıladı.

Yayınevlerine gönderdiği kitaplar basım için uygun görülmedi. İlk kitabı ancak 80inci red cevabından sonra yayımlandı. Ondan sonra arkası çorap söküğü gibi geldi ve birçok popüler kitapları yayımlandı.

Siyah bir yazar olarak Malorie Balckman’in en büyük katkısı siyahların literatürde görünür olmasını sağlamaktır. Televizyon tarafından serileştirilen popüler “Noughts and Crssoes” BBC dizisinin aktörlerinin hemen hemen hepsi siyah aktörlerden oluşur.

Kitabın ilk sayfasında yazarın değindiği Afrika atasözü onu çok iyi tanımlar:

“Zebrayı her kovalayan onu tutmayı başarmaz. Ama zebrayı tutmayı başaran onu kovalamıştır.”

2650050cookie-checkBaşarıya ulaşabilmek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.