Başbakan gidici olunca, euro düştü

İtalya, Başbakan Matteo Renzi ve ülkenin Avrupa Birliği içindeki kaderinin belirleneceği referandum için sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre sandıktan “hayır” çıkması üzerine İtalya Başbakanı Renzi, istifa edeceğini açıkladı. Sonuçlar piyasaları da etkiledi ve euro, dolar karşısında değer kaybediyor.

İtalya dün anayasa referandumu için sandık başına gitti. Yerel saatle sabah 07.00’de başlayan oy verme işlemi 23.00’te (TSİ 01.00) sona erdi.

İçişleri Bakanlığı, kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmenden yüzde 65’inin oy kullandığını açıkladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, sandıktan yaklaşık yüzde 60 ile “hayır” oyu çıktı.
İlk sonuçların ardından İtalya Başbakanı Matteo Renzi’den bir açıklama geldi. Başbakanlık sarayı Chigi’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Renzi, “Hayır cephesi kazandı. İtalyan halkı, açık ve net şekilde konuştu. Bu net bir yenilgidir. Bu yenilgi benim. Sorumluluğu üstleniyorum” dedi.

Kendisi ve hükümetinin sunduğu anayasa değişikliğini halka kabul ettiremeyen Renzi, “Yarın öğleden sonra bakanlar kurulunu toplayacağım ardından Cumhurbaşkanı’na çıkacağım ve istifalarımızı sunacağım” diye konuştu.

EURO DOLARA KARŞI DEĞER KAYBEDİYOR

Referandumdan hayır çıkması piyasaları da etkiledi ve euro, dolar karşısında yüzde 1’den fazla değer kabetti. İlk planda Asya piyasaları açık olduğu için yüzde 1’lik düşüşün Avrupa piyasalarının açılmasıyla hızlanması bekleniyor. Euro/dolar kuru 1,07’lerden bu sabah 1,05 seviyesine kadar geriledi. Gün içinde daha aşağıları da test etmesi bekleniyor…

Anayasa değişikliği parlamentonun alt kanadına daha fazla yetki verilmesini öngörüyor, buna karşın senatonun yetkilerini azaltıyordu. İtalya Başbakanı Renzi, anayasanın 3’te 1’ini değiştirecek reform paketiyle yasama sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılacağını savunuyordu. Referandum, aynı zamanda Matteo Renzi için bir güvenoyu niteliğindeydi.

2035240cookie-checkBaşbakan gidici olunca, euro düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.