Başbakandan ekonomide pembe tablo

Başbakan Binali Yıldırım, orta vadeli programa ilişkin basın toplantısı düzenliyor. Yıldırım, 2017 enflasyon hedefinin yüzde 6,5, büyümenin yüzde 5’in üzerinde  olacağını açıkladı.

Başbakan Yıldırım, 2017-2019 dönemini kapsayan orta vadeli programı açıklıyor.
Yıldırım’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek sürekli büyüdü. Bu yıl da büyüme devam ediyor. Bu yıl Türkiye dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladı. Bu bizim için yeterli değil. Biz yine de 2016’da yüzde 3’ün üzerinde büyümeyi yakaladık. Yüzde 3-4 arasında büyüme yeterli mi, asla bu büyüme bizim hedeflediğimiz bir büyüme değil. Darbe girişimi oldu, buna rağmen yapısal reformlara devam ettik.

BÜYÜME YÜZDE 5’İN ALTINDA OLMAYACAK

2017-2019 döneminde büyüme oranını artıracağız. Düşük büyüme oranı bizim işimize yaramıyor. Bu yüzde 5’in altında olmayacak.

Orta vadeli programın beş temel amacı var. İstikrar, siyasi istikrar, ekonomik istikrar. İstikrar sürünce büyüme de kendiliğinden gelecek. İstikrar olunca kapsayıcı büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Türkiye mutlaka katma değeri yüksek teknolojik ürünlerde söz sahibi olmalı.

ENFLASYONDA 2017 HEDEFİ YÜZDE 6,5

İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Büyük bir farklılık olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyonla sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye hedef daha düşük, yüzde 6,5. 2018’de yüzde 5 seviyesine gerilemiş oluyor. Enflasyonu sürdürülebilir düşük bir orana çekeceğiz, bu büyüme için çok önemli.

EXIMBANK DESTEĞİ 3 KATINA ÇIKACAK

Diğer amaç cari açık. Cari açığı azaltma yönünde kararlı bir programımız olacak. Eximbank’ın ihracatı destek bütçesini 3 kat artırarak 1 milyar dolara çıkaracağız.

Dördüncü madde ekonominin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız.

Orta vadeli program içinde büyümenin artarak devam etmesini, kişi başı gelirin artmasını, yeni iş aş alanları oluşturulmasını hedefliyoruz. Bunu yaparken enflasyonun düşmesi için mücadele edeceğiz, cari açığı azaltacağız. Mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 2’NİN ALTINDA OLACAK

Bütçe 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak. 2017’de bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız. Turizm gelirleri yüzde 40 azaldı, sonra toparladı. Darbe geçti, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde verdiğimiz vaatler vardı. Asgari ücret, vergi kolaylıkları, gençlere teşvikler… Bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da kurak bir yıl geçirdik.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen bütçe açığını yüzde 1,6 düzeyinde tutmayı başardık. 2017’de yüzde 1,9’u hedefliyoruz. 2018’de açık azalmaya devam edecek. Gerekli tedbirleriniz varsa bütçe açığı tehdit olarak görülmez. Türk ekonomisinin temeli sağlam. Bir göstergeyle oynamakla ekonomik parametreler olumsuz etkilenmiyor. Özel sektörün büyük bir başarısı var.

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Kaynak problemimiz yok. Altyapı yatırımlarını, istihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız. ilk yatırımları 2016’ya göre 2017’de artırmış olacağız.

2014220cookie-checkBaşbakandan ekonomide pembe tablo

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.