Basın ve ifade özgürlüğü kuruluşlarından bağımsız medyanın hedefe konmasına tepki

23 yerel ve uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu, yayınladıkları ortak bildiriyle bağımsız medyanın hedefe konmasına tepki gösterdi.
23 yerel ve uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kuruluşu bağımsız medyayı hedef alan “yeni sosyal medya düzenlemesi” hakkında ortak bildiri yayınladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “sosyal medya düzenlemesi” ve “yabancı fonlu medya” ifadelerini kullanarak yaptıkları açıklamaların ardından, basın ve ifade özgürlüğü kurumları ortak bir bildiri yayınlayarak duruma tepki gösterdi. Ortak bildiride, hükümet sözcülerinin “yalan haber” ve “yabancı fonlu” haber mecralarına dair yeni bir yasal düzenleme yapılması ile ilgili söylemlerinin son derece endişe uyandırıcı olduğu ifade edildi.

“YAPILACAK HERHANGİ BİR DÜZENLEME İFADE HÜRRİYETİNİ GÖZETMELİ”

Eleştirel haber yapan kurumları hedef gösteren açıklamaların kınandığı bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Yetkililerin birçok eleştirel ve bağımsız medya kurumunu yurtdışından fon aldıkları gerekçesiyle hedef göstermesi, Türkiye’de özgür medyayı daha da boğmak ve haber içeriğini kontrol altına almak adına atılan açık bir adımdır. Türkiye’deki yasama merciilerini, yeni yapılacak herhangi bir düzenlemenin Türkiye’nin ulusal ve uluslararası hukuk standartlarına uygun, ifade hürriyeti ve medyada çoğulculuğu gözetmesine özen göstermeye davet ediyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Temmuz’da verdiği bir röportajında geleneksel ve sosyal medya mecralarında yalan haber yayınlamaya karşı cezai yaptırımlar içeren bir kanun olup olmadığına dair bir soru sorulduğunda, meclisin Ekim ayında açılmasıyla ilk iş, geçtiğimiz yıl kanunlaşan Sosyal Medya Yasası’nın üzerinden ilerlenerek bu konuda da bir çalışma yapılacağını belirtti. Erdoğan, yalan haberi Türkiye’de demokrasiye karşı bir tehdit olarak gördüğünü, terörizmle eş düzeyde olduğunu ifade ederek muhalefet partilerini bu ifadelerde hedef aldı. Aynı gün Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı, meclisin aynı zamanda ‘yurttaşların doğru habere ulaşabilmesini güvence altına almak için’ yabancı fon kuruluşlarından destek alan yerel medya kuruluşlarına karşı bir yasa hazırlayacağını açıkladı.

Bu açıklamalar, sosyal medyada ABD’nin Chrest Vakfı’ndan fon alan Medyascope gibi bağımsız kuruluşları hedef alan bir kampanyayla devam etti. Medyascope 2016 yılında ilerici ve eleştirel haberciliği nedeniyle Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Bağımsız Medya Öncüsü Ödülü‘ne layık görülmüştü. EVRENSEL

2534600cookie-checkBasın ve ifade özgürlüğü kuruluşlarından bağımsız medyanın hedefe konmasına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.