Başkan danışmanlarının milyonluk lüks araç tutkusu Sayıştay raporunda!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde araç kiralamayla ilgili yönetmeliğe uyulmadığını tespit eden Sayıştay, kiralanan lüks araçların genel sekreter yardımcıları ile başkan danışmanlarına kanuna aykırı şekilde makam aracı olarak tahsis edildiğini belirledi…

Bir yanda Valilik, diğer yanda Büyükşehir Belediyesi bürokratları: Antalya’da kamu yöneticilerinin lüks araba tutkusu bitmek bilmiyor. Sayıştay’ın Ekim 2022’de yayımladığı raporda yer verilen bulgular arasında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin araç kiralama ile ilgili usul ve esaslara uyulmadığı kaydedilerek, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılmış olan binek araç kiralama ihalesinde toplam 198 adet araç yer almakta olup, bu araçlardan 6 adet Vw-Passat, 5 adet Ford-focus marka ve model olmak üzere, toplam 11 adet aracın mevzuata aykırı olarak kiralandığı görülmüştür. Ayrıca kiralanan 6 adet Vw-Passat marka aracın Genel Sekreter Yardımcıları ile başkan danışmanlarına makam aracı olarak tahsis edildiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi. Öte yandan belediyesinin son üç yılda yaptığı ihalelerin toplam tutarının yaklaşık dörtte birinin akaryakıt ve araç kiralama şirketlerine gitmesi dikkati çekiyor.

Antalya Valiliği’nin yaptığı ihalelerde yüklenici firmalardan usule aykırı olarak lüks araç tahsisi talep edilmesiyle ilgili skandalın ardından benzer bir durumun Büyükşehir Belediyesi’nde de yaşandığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin kurumda yaptığı denetimlerin ardından hazırlanan yer verilen raporda, 11 aracın kiralanmasında usule uyulmadığı belirtilirken kiralanan lüks araçların ilgili kanuna aykırı şekilde genel sekreter yardımcıları ile başkan danışmanlarına makam aracı olarak tahsis edildiği kaydedildi.

‘DAİRE BAŞKANI VE DANIŞMANLARA KANUNA AYKIRI ARAÇ TAHSİSİ’

Sayıştay’ın Ekim 2022’de yayımladığı raporda, “Araç Kiralama ile İlgili Usul ve Esaslara Uyulmaması Hizmet alımı yolu ile temin edilen 198 aracın 11 adedinin mevzuata aykırı olarak kiralandığı görülmüştür” ifadelerine yer verilerek şöyle denildi: “Antalya Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılmış olan binek araç kiralama ihalesinde toplam 198 adet araç yer almakta olup, bu araçlardan 6 adet Vw-Passat, 5 adet ford-focus marka ve model olmak üzere, toplam 11 adet aracın mevzuata aykırı olarak kiralandığı görülmüştür. Ayrıca kiralanan 6 adet Vw-Passat marka aracın Genel Sekreter Yardımcıları ile Başkan Danışmanlarına makam aracı olarak tahsis edildiği tespit edilmiştir. Oysa Taşıt Kanunu’nun 4’üncü maddesinde; emirlerine ve zatlarına binek otomobili verilenler (1) sayılı cetvelde, makam hizmetlerine tahsis edilen taşıtlar (2) sayılı cetvelde gösterilmiştir. Ancak Genel Sekreter Yardımcıları ve Başkan Danışmanları bu cetvellerde yer almamaktadır.”

BÜYÜKŞEHİR’İN YANITI: ‘DAHA ETKİN HİZMET YÜRÜTMEK İÇİN’

Piyasa değeri bir milyon TL’nin üzerinde olan araçların markalarına da değinilen Sayıştay raporunda, idarenin “belediye hizmetlerinin daha etkin şekilde yürütülebilmesi adına belirlenen asgari kriterlerden daha üst düzey araçların yüklenici tarafından temin edildiğini, söz konusu araçlar için herhangi bir ek ücret ödenmediğini, kişisel kullanım amacıyla veya herhangi bir kişiye tahsis edilmiş araç olmadığı” yönündeki yanıtına da yer verilerek “Sonuç olarak, 2021 yılı tespitine yönelik değerlendirme devam etmekte olup, araç kiralamalarında yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmesi uygun olacaktır” denildi.

İHALELERDE ASLAN PAYI AKARYAKIT VE OTOMOTİV ŞİRKETLERİNİN

Sayıştay denetiminde de öne çıkan bulgular arasında yer alan araç kiralama konusunun Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yılda yaptığı ihale kalemlerine de yansıması dikkati çekiyor. Erişilebilir ihale verilerinin yer aldığı Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) kayıtlarına göre Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 31 Mart 2019 tarihi ile 2022 yılının ilk yarısına kadar geçen süre içinde yaptığı ihalelerde aslan payı akaryakıt ve araç kiralama firmalarına verilmiş.

İLK DÖRT FİRMA TOPLAM İHALE TUTARININ YÜZDE 25’İNİ ALMIŞ

Buna göre bahsi geçen süre içinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ASAT’ın 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirdiği 550’den fazla ihalenin toplam bedeli 2 milyar 682 bin TL civarında. Bu süre içinde belediyeden en çok ihale alan şirketler arasında akaryakıt ve turizm şirketi Hesapçıoğlu, elektrikli raylı araçlar üreten Bozankaya, Aydoğanlar Otomotiv ve Şekerler Global öne çıkıyor. Adı geçen dört firma, son 3 yılda belediyenin yaptığı ihalelerin tutar olarak (694 milyon TL) yüzde 25’ini kazandı.

İHALELERİN YARISI ASAT’TAN

Son üç yılda yapılan ihalelerin yaklaşık yarısı (1 milyar 266 milyon) ASAT’ın hanesine yazılıyor. İhale tutarı olarak ASAT’a en yakın birimler ise Destek Hizmetleri Dairesi (yaklaşık 422 milyon)  ile Fen İşleri Dairesi ( yaklaşık 353 milyon). Bu süre içinde idarenin yaptığı ihalelerde çevre hizmetleri 120 milyon, kültür ve sosyal hizmetler 64 milyon, kırsal hizmetler 53 milyon, sağlık işleri 35 milyon pay alırken en düşük payı alan birim ise yalnızca 281 bin 500 TL ile imar ve şehircilik dairesi oldu.

2658620cookie-checkBaşkan danışmanlarının milyonluk lüks araç tutkusu Sayıştay raporunda!
Önceki haber2022 enflasyonu TÜİK’e göre % 64,27, ENAG’a göre % 137,55
Sonraki haberİngiltere acilde alarm
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.