“Basını hedef almaktan vazgeçin”

Türkiye zor bir dönemden geçiyor… Daha doğrusu iktidar… Biz başbakan’ın hırçınlığı ve inadına anlam veremesek de Times gazetesi “Erdoğan safları sıklaştırarak önümüzdeki yıl ki seçimlerde kararsız muhafazakar oyları devşirme peşinde” yorumunu yaptı… Hani akla da yatkın… “Başbakan bir kumar oynuyor” denilebilir…

AKP taraftarları “çoğunluğun diktatörlüğü” tanımına katılmasalar da tarihe bakıldığında Erdoğan’ın yaptıklarıyla diktatörlerinkilerinin benzeştiğini görecekler… Her şeydan önce diktatör çoğulculuğa tahammül edemez. Farklı seslerin enstrümanları ise içinde sosyal paylaşım sitelerinin de bulunduğu iletişim araçcları ve medyadır. Eğer bu araçlar özgür değilse o ülke özgür değildir.

Medya sektörünün önemli sözcüsü Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi’nin son açıklamasını sizlerle paylaşmak istiyorum.

BASINI HEDEF ALMAKTAN VAZGEÇİN,
POLİS ŞİDDETİNE SON VERİN

Taksim ve civarında dün yapılan polis müdahalesi sırasında Star Haber muhabiri Osman Terkan’ın parmağının gaz bombası kapsülünün isabet etmesi nedeniyle kırıldığı, yine Star Haber muhabiri Murat Uslu’nun ise polisin 10 metre mesafeden hedef gözeterek attığı plastik mermiyle karnından yaralandığı bildirildi. Gece boyunca devam eden polis müdahalesi sonunda, gazeteci Ümit Akbağ’ın yüzüne isabet eden gaz bombasıyla ağır yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, gazeteci Ahmet Şık’ın ikinci defa başına gaz bombası atıldığı, ayrıca iki yabancı gazetecinin de göğüslerine aldıkları darbelerle yaralandığı bilgisi ulaştı. Son 15 günde meydana gelen olaylarda yine polisin müdahalesi nedeniyle en az 15 meslektaşımız yaralanmıştı.
Polisin, gazetecilere müdahalesini ve özellikle hedef gözeterek ateş açmasını protesto ediyoruz.
Polis müdahale etmediği sürece barışçıl olarak devam eden gösterilerden gerekli mesajları almak yerine, müdahale talimatları vererek olayların büyümesine sebep olan Sayın Başbakanı baskıcı ve tehditkar politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Sayın Başbakanı, hem toplumsal kesimleri hem de gazetecileri hedef gösteren kışkırtıcı ve nefret dolu söylemlerinden dolayı kınıyoruz.
Tüm yurttaşları, sağduyulu davranmaya, meşru ve demokratik zeminlerden ayrılmamaya, hiçbir şiddet eylemine karışmamaya davet ediyoruz.
Hem göstericilerden hem de güvenlik güçlerinden, her ne suretle olursa olsun, gazetecileri hedef alan açıklama ve fiziki müdahalelerden kaçınmalarını istiyoruz.
Medya sahiplerinden, meslektaşlarımızın can güvenliğini sağlayacak her türlü önlemi almalarını ve gerekli donanımı temin etmelerini talep ediyoruz.
Medya kuruluşlarını, tek yanlı ve yönlendirici yayın politikalarına son vermeye, özellikle siyasi iktidarın ve diğer grupların dezenformasyonlarına alet olmamaya, kışkırtıcı ve nefreti körükleyici açıklamalara aracılık etmemeye çağırıyoruz.
Uluslararası düzeyde herkesçe kabul edilen gazetecilik meslek ilkelerine göre, gazetecinin ilk görevinin, “halkın gerçekleri öğrenme hakkına saygı duymak” olduğuna dikkati çekerek, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan şu temel ilkeyi hatırlatıyoruz:
“Gazeteci, başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır.”

GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK PLATFORMU
DÖNEM BAŞKANI
ve
TÜRKİYE GAZETECİLER SENDİKASI
GENEL BAŞKANI
Ercan İPEKÇİ

651100cookie-check“Basını hedef almaktan vazgeçin”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.