Batı basını, AB Raporu’ndan kaygılandı

Ekonomi gazetesi Financial Times, gerilimin “kontrol dışına” çıkabileceğine dikkat çekerken, New York Times, bir kopma olursa Türkiye’nin yüzünü Doğu’ya çevirebileceğine vurgu yaptı. Fransız Liberation ise Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye “sarı kart” gösterdiğini yazdı.


FİNANCİAL TİMES: GERİLİM KONTROL DIŞINA ÇIKABİLİR


Financial Times, “Türkiye’nin Batı’ya doğru uzun yolunun tehlikede olduğunu öne sürerek, Türkiye ile AB arasındaki “Gerilimlerin kontrol dışına çıkması riski”nin bulunduğu görüşünü dile getirdi. Birçok AB yetkilisinin raporun büyük bir kriz için zemin hazırlamasından korktuklarını belirten gazete, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin ciddi bir biçimde bozulmasının etkilerinin de sadece siyasi olmayacağını savundu.


NYT: YA TÜRKİYE YÜZÜNÜ DOĞU’YA DÖNERSE


Türkiye’nin AB müzakereleri sürecine hem geniş bir haber, hem de bir baş yazı ile inceleyen New York Times gazetesi ise, Türkiye ile AB arasındaki bir kopma yaşanırsa Avrupa ve ABD’nin kendine rahatsız edici bir soru olan, “Büyük ve laik bir ülke olan Türkiye yüzünü Batı yerine Doğu’ya çevirir mi” sorusunu soracağı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Aralık ayında yapılacak zirvede Türkiye’ye ters bir tepkinin gelmesi halinde bunun ülkedeki milliyetçi ve İslamcı çevrenin eline koz vereceği ifade edildi.


LİBERATİON: TÜRKİYE’YE SARI KART GÖSTERİLDİ


Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Liberation da, Türkiye’nin AB sürecine ilişkin iki ayrı haberinde Avrupa Komisyonu’nun şu aşamada Türkiye’ye “kırmızı kart” göstermekten kaçınarak “sarı kart” çıkartmaya yeğlediği yorumunu yaptı. Gazete, Türklerin büyük Avrupa rüsyasının yara aldığı da görüşünü dile getirdi.


GUARDIAN: TEMEL HEDEF TÜRKİYE’NİN REFORM SÜRECİNE DESTEK


İngiliz Guardian gazetesi, bir Brüksel kaynağına dayandırdığı haberinde, AB’nin temel hedefinin, Türkiye’deki reform sürecinin devam etmesini sağlamak olduğunu belirtti. Haberde Brüksel’in “Reformlar geri gitmedi, eleştirimiz onların yavaşlamasına. Ancak şu anda bir sürecin içindeler ve bunu durdurmak yanlış olur” görüşünde olduğu kaydedildi.


EL PAİS: TÜRKİYE’YE CİDDİ BİR UYARI


İspanya’nın prestijli gazetelerinden El Pais de, Brüksel’in Türkiye’ye AB üyeliğinin tehlikede olduğu yönünde “ciddi” bir uyarıda bulunduğunu ancak Ankara’ya yükümlülüklerini yerine getirmesi için beş haftalık bir süre tanıyacağını yazdı.


LAT: TÜRKİYE’DE AB DESTEĞİ AZALIYOR


Los Angeles Times gazetesi de bazı Türklerin, AB’nin kendilerini istemediğini ancak bunu itiraf edecek cesaretleri olmadığı görüşünde olduğunu belirtti. Gazeteye konuşan 30 yaşındaki İstanbullu bir manav olan Mehmet Kömürcü, “Biz 600 yıllık bir imparatorluğun devamıyız ancak (AB) bize okuldaki çocuklarmışız gibi davranıyorlar” dedi. Haberde, Türkiye’de Batı karşıtı milliyetçiliğin yükselişte olduğu ve muhafazakar İslam görüşünün de yaygınlaşmaya başladığı kaydedildi.


WASHİNGTON TİMES: ÜYELİK REDDİ TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ZEDELER


ABD’li gazete Washington Times, başyazısında “AB üyeliği çabasının reddi, zor bir bölgede ABD’nin önemli bir müttefiki olan Türkiye’nin laik, Batıya dönük İslami demokrasi olarak uzun vadeli geleceğini önemli ölçüde zedeler” yorumunu yaptı. Gazete, bu durumda Türkiye’nin İslami doğuya yönelme eğiliminin göstereceğini de öne sürdü. (ANKA)
 



 

1035170cookie-checkBatı basını, AB Raporu’ndan kaygılandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.