Batı Şeria ve Gazze’de halk sokakta

Ürdün, Batı Şeria ve Gazze’de ABD’nin Ortadoğu Planı’nı protesto etmek için binlerce kişi meydanlara akın etti. Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”na “Kudüs satılık değildir” dedi.

Ürdün’ün başkenti Amman ile Gazze ve Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilere katılanlar, Filistin bayrakları taşıdı.
Gazze’deki göstericiler İsrail bayrağı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın posterini yaktı. Göstericiler caddelerde lastikleri ateşe vererek tepki gösterdi.

BATI ŞERİA’DA ARBEDE

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus, Kalkilya, Ramallah ve El-Halil kentlerinde İsrail askerleri ile göstericiler arasında arbede yaşandı.

İsrail askerleri gösterilere göz yaşartıcı gazın yanı sıra plastik ve gerçek mermilerle müdahale etti.

Çıkan olaylarda bazı Filistinliler yaralandı veya gazdan etkilendi.

AMMAN’DAKİ ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ YAKININDA GÖSTERİ

Ürdün’ün başkenti Amman’da yüzlerce kişi ABD’nin Amman Büyükelçiliği önünde toplandı. Göstericilere bazı parlamenterler de destek verdi.

“Ürdün, özgür insanların ülkesi, hiçbir utancı kabul etmeyeceğiz” ve “Terörün sembolü ABD” sloganları atan göstericiler, üzerinde “ABD terörün başıdır. Bu anlaşma geçmeyecek” yazılı dövizler taşıdı.

LÜBNAN’DA GÖSTERİ ÇAĞRISI

Lübnan’daki Fetih Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, yarın ülkedeki tüm Filistin kamplarında ABD’nin planına karşı yürüyüşler düzenlenmesi çağrısında bulunuldu.

“Sözde barış planıyla mücadelede Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yanında yer alıyoruz.” ifadeleri kullanılan açıklamada, ABD ve İsrail’in tehditlerinin kendilerini korkutmayacağı vurgulandı.

TWİTTERDA, “FREEPALESTİNE” ETİKETİ İLK SIRADA

Öte yandan Twitter’da, #FreePalestine etiketi dünya gündemine oturdu. #FreePalestine etiketi, Twitter’ın dünyada en çok konuşulan konuların yer aldığı Trend Topic listesinde ilk sıraya yerleşti.

ABBAS: KUDÜS SATILIK DEĞİLDİR

Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”na “Kudüs satılık değildir” dedi. Filistinli direniş örgütü Hamas da güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”nı reddettiklerini açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Ortadoğu Barış Planı”nı eleştirerek, “Kudüs satılık değildir” dedi. Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan’ın bu planını kabul etmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Filistinli direniş örgütü Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu Barış Planı”na güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını açıkladı.

HAMAS, TRUMP’IN “ORTADOĞU PLANI”NA KARŞI ÇIKACAKLARINI AÇIKLADI

Filistinli direniş örgütü Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planına güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını açıkladı.

Hamas yöneticilerinden Halil el-Hayye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Filistin halkının hakları, Trump ya da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun şahsi hedeflerinin gerçekleştirilmesi için müzayede konusu olmayacak.” dedi. Filistin meselesinin karşılaştığı zorluklarla mücadele için gerçek anlamda birlik ve beraberlik sağlanması, tek bir ulusal strateji konusunda mutabık kalınması gerektiğinin altını çizen Hayye, “Trump’ın sözde barış planına güçlü bir şekilde karşı çıkacağız” ifadesini kullandı.

Hayye, Arap ve İslam dünyasından, Trump’ın “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırdığı plan karşısında seslerini yükseltmelerini, Washington yönetiminin, Filistin halkı aleyhinde daha ileri gitmesinin engellenmesini istedi.

GAZZE, ABD’NİN “BARIŞ PLANINA” TEPKİ OLARAK GREVDE

Gazze’deki Filistinli gruplar, ABD’nin sözde barış planına tepki amacıyla greve çıktı.

Tüm Filistinli grupları bünyesinde barındıran Ulusal ve İslami Güçler Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gazze’de bugün Sağlık Bakanlığı hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarında greve gidileceği belirtildi. Açıklamada, grevle ABD ve İsrail’e, “Yüzyılın Anlaşması” olarak adlandırılan sözde barış planının uygulanmayacağı ve Filistin halkının var gücüyle bu planın başarısız olmasına çalışacağı mesajı verileceği kaydedildi.

“Yüzyılın Anlaşması” sözde barış planının, ABD’nin, Filistin meselesini tasfiye etmeyi amaçlayan hedefinin bir parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, halkın öfkesinin bir göstergesi olarak resmi kurumların binalarına siyah bayrak asılması çağrısı yapıldı.

FİLİSTİNLİ GRUPLAR GAZZE’DE BİR ARAYA GELMEYE HAZIRLANIYOR

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, Filistinli grupların yakın bir zamanda Gazze’de bir toplantı düzenlemeyi planladığını duyurdu.

Ahmed Ramallah’ta düzenlediği basın toplantısında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın kendisine tüm Filistinli grupların katılacağı bir toplantıyı organize etme görevi verdiğini belirtti ancak toplantının tarihine ilişkin bilgi vermedi. Toplantıda Filistin iç siyasetinde yeniden birlik sağlanması ve Trump’ın sunduğu barış planına karşı yol haritası belirlenmesi planlanıyor.

2380930cookie-checkBatı Şeria ve Gazze’de halk sokakta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.