Baydemir: Evlerinize çekilin!

Baydemir, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, kapatılan DEP’in eski milletvekili Selim Sadak ve alt kademe belediye başkanlarıyla Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yaptı.


Diyarbakır’ın büyük acı yaşadığını, olaylar nedeniyle esnaf ve 7’den 70’e bütün yurttaşların derin yara aldığını belirten Baydemir, ”Şimdiye kadar olaylarda 6 can yitirdik, 200 kişi de yaralandı” dedi. Diyarbakır’ın artık metanete ve sağduyuya kavuşması gerektiğini kaydeden Baydemir, şöyle konuştu:


”Herkesin yaşanan travmanın daha da büyümemesi ve derinleşmemesi için hem sorumluluk, üstlenmeli hem de vicdanlı davranması gerekiyor. Artık eylemler olmamalıdır. Bütün sivil yurttaşları eylemleri durdurmaya ve evlerine çekilmeye davet ediyorum. Bütün güvenlik güçlerini de hiçbir şart ve koşulda sivil insanlara silah sıkmamaya davet ediyorum. Daha sağduyulu davranılmalı. Artık tek bir insanı kaybedecek tahammülümüzün ve kaybedecek pozisyonumuzun olmaması gerektiğine inanıyorum.”


Baydemir, bir gazetecinin ”Saldırıya uğradığınız doğru mu?” sorusu üzerine, ”Evet doğru. Makam aracım saldırıya uğradı, ölümle tehdit edildim, korumam saldırıya uğradı” dedi.


Baydemir, hakkında açılan soruşturmayla ilgili olarak da, ”Sivilleşme, demokratikleşme, toplumsal barış ve istikrarın sağlanması için Osman Baydemir kurban edilmesi gerekiyorsa buyrun kurban edin beni”diye konuştu.
 
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN BAYDEMİR’E İNCELEME 
 
Belediye Başkanı Baydemir’in ”Bu kentin, bu bölgenin acısı 14 idi, bu saat itibari ile 16’dır” şeklindeki sözleri üzerine, İçişleri Bakanlığı’nca inceleme başlatıldığı öğrenildi.


Baydemir’in, Bingöl kırsalında güvenlik güçlerince yapılan operasyonlarda ölü ele geçirilen 14 teröristin cenazelerinin defin işlemi sonrasında çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu girişi önünde yaptığı basın açıklamasında ”bir gün önce bu kentin, bu bölgenin acısı 14 idi, bu saat itibari ile 16’dır ve belki bir saat sonra kaygımız o ki, bu daha fazlalaşabilir” şeklindeki terör örgütünü öven sözlerinin, İçişleri Bakanlığınca inceleme altına alındığı öğrenildi.


DİYARBAKIR’DA 48 KİŞİ TUTUKLANDI 
 
Diyarbakır’daki gösterilerde gözaltına alınanlardan adli mercilere sevk edilen 51 kişiden 48’i tutuklandığı açıklandı. Diyarbakır’da 4 teröristin cenazesinin gömülmesinden sonra çıkan olaylarda gözaltına alınan 51 göstericinin Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusu tamamlandı. İfadeleri alındıktan sonra adli mercilere sevk edilen 51 kişiden 48’i tutuklanırken, 3 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.



” PROVOKATİF EYLEMLER SAHNELENDİ” 


Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Diyarbakır’da birtakım provokatif eylemler sahneye konularak olayların çıkarıldığını belirterek, olaylarıROJ TV’nin kışkırttığını söyledi.


Güvenlik güçlerinin olaylar karşısında sağduyulu davranarak, olayların büyümesine engel olduğunu vurgulayan Çalışkan, güvenlik güçlerinin müdahalelerinde yasadan ve Anayasa’dan aldığı güçle demokratik devlet yapısına uygun hareket ettiğini kaydetti.


Haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çalışkan, Diyarbakır’da meydana gelen olaylarla ilgili, “Başta terör örgütünün yayın organı ROJ TV olmak üzere kışkırtmaların etkili oldu” dedi. Olaylar incelendiğinde ülkenin huzur ortamını bozmaya yönelik birtakım provokatif eylemlerin sahneye konulduğunu, devlet ile vatandaşın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını kaydeden Çalışkan şunları söyledi:


”Vatandaşın devlete olan güvenini sarsmak ve bölgede hüküm süren huzur ve güven ortamını ortadan kaldırmak amacıyla kamu barışını, kamu düzenini bozmaya yönelik birtakım eylemler gerçekleştirilmiştir. Olaylarda çocuk yaştaki gençler öne sürülerek, güvenlik güçlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalara, bankalara ve esnafa ait işyerleri ile bir takım sivil toplum kuruluşlarına ait yerlere taşlı sopalı ve molotoflu saldırılmış, polis ve vatandaşa ait araçlar tahrip edilmiştir. Güvenlik güçleri olaylar karşısında sağduyulu davranmak suretiyle provokasyonun önüne geçmiştir.”


Çalışkan, bir başka soru üzerine de ROJ TV yayınlarının anında Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiğini, Dışişleri Bakanlığı’nın da bunu muhataplarına bildirdiğini kaydetti.


Yalçın Özbey’in yakalanması konusunda bir soru üzerine ise Belçika’nın kendilerini şifahi olarak bilgilendirdiğini, bu kişinin yakalandığını öğrendiklerini belirten Çalışkan, olayın resmi olarak bugün kendilerine bildirilmesini beklediklerini söyledi.

1029270cookie-checkBaydemir: Evlerinize çekilin!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.