BBC: ABD – Türkiye ilişkilerinde kırılmaya yol açabilir

ABD’nin YPG’ye silah yardımı kararının, Türkiye ile ilişkilerde ciddi bir kırılmaya neden olabileceği belirtildi.

 BBC’ye göre, taraflardan biri geri adım atmadan uzlaşmazlığın çözümü zor görünüyor.

BBC, savunma ve diplomasi muhabiri Jonathan Marcus imzalı analizinde, Trump yönetiminin YPG kararının Türkiye’nin Rusya’ya yaklaştığı bir dönemde alınmasının, ikili ilişkilere büyük bir zarar verme riskini de beraberinde getirdiği yorumunu yaptı.

Türkiye ile İran’ın, Suriye’de Rusya’nın desteğiyle varılan ateşkes anlaşmasının yürürlükte kalması açısından “kilit rol oynadığını” söyleyen BBC, bir NATO üyesi olan Türkiye’nin, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alabileceğinin de konuşulduğuna dikkat çekti.

-“ABD-TÜRKİYE ARASINDAKİ UZLAŞMAZLIK CİDDİ BİR BOYUT TAŞIYOR”-

Bu gelişmenin de Türkiye-AB ilişkilerinin “çok iyi olmadığı” bir dönemde yaşandığına işaret eden BBC, “Bazı analistler, Türkiye’nin yavaş yavaş Batı kampından koptuğunu dahi öne sürüyor. Her ne kadar abartılı bir değerlendirme olsa da bunun makul bir endişe olduğu bir gerçek. ABD-Türkiye arasındaki uzlaşmazlık, her iki ülkeyi de ilgilendiren hayati stratejik konulara değinmesinden dolayı ciddi bir boyut da taşıyor” değerlendirmesini de yaptı. BBC, Türkiye’nin de IŞİD’i bir sorun olarak gördüğünü ancak önceliğinin PKK ile mücadele olduğunu belirterek, “Türkiye, ABD’nin YPG’yi desteklemesine karşı çıktığı gibi, Trump yönetiminin silah gönderme kararına da sert tepki gösterdi” ifadelerini de kullandı.

-“TEPKİYİ HAFİFLETMEK İÇİN İSTİHBARAT PAYLAŞIMI ARTIRILABİLİR”-

Konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Başkan Donald Trump ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmede dile getirilmesinin beklendiği kaydedilerek, “Taraflardan biri geri adım atmadan uzlaşmazlığın çözüme kavuşması zor görünüyor” görüşü dile getirildi.

Analizde şöyle devam edildi: “Washington yönetiminin Türkiye’nin tepkisini hafifletmek için istihbarat paylaşımını artırmak ve PKK’nın yurt dışındaki para toplama faaliyetlerini engellemeye dönük daha fazla adım atmak gibi bazı öneriler gündeme getireceği tahmin ediliyor. Ancak işin özünde, Türkiye’nin en önemli düşmanlarından birinin, müttefiki ABD tarafından silahlandırıldığına inanması yatıyor. Üstelik bu grup, ABD tarafından da ‘terör örgütü’ olarak kabul ediliyor. ABD ise IŞİD’i mağlup etmenin yolunun tüm ehil grupları sahaya sürmekten geçtiğini ve Kürtlerin de tüm bu gruplar içinde öne çıktığını düşünüyor.”

Kaynak: BBC: ABD – Türkiye ilişkilerinde kırılmaya yol açabilir

2089140cookie-checkBBC: ABD – Türkiye ilişkilerinde kırılmaya yol açabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.