BBC: İran’da protestolar öncekilerden neden farklı çünkü…

İran’da resmi açıklamaya göre 5 gün süren gösteriler, rejimin “tekrarlanan büyük ayaklanmalarla karşı karşıya olduğunu ve olmaya devam edeceğini” göstermekte. Bundan önce İran İslam Cumhuriyeti’nde genelde 10 yılda bir rejim karşıtı gösteriler düzenleniyordu.

1999’daki eylemler (Tahran Üniversitesi’ne yapılan saldırıdan dolayı halkın sokağa çıkması ve akabinde başlayan protestolar) ve 2009’daki Cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra başlayan ülke çapındaki protestolar arasında 10 yıl vardı. Ama şimdi 2017 ve 2019 yıllarındaki protestolar arasında sadece iki yıl olduğunu görüyoruz. Ve bu protestolar arasındaki sürede işçi, öğretmen ve emeklilerin, daha küçük çaplı olsa da sürekliliği koruyan eylemleri devam ediyordu.

1979’daki İslam Devrimi’nden sonra ülke yoğun protestolara ve baskılara tanıklık etti. Ancak bu sefer durum öncekilerden çok farklı. Peki durumu farklı kılan faktörler neler?

Eylemlerin kapsayıcılığı

Son protestolara bakıldığında, eylemlerin devrimden bu yana coğrafi açıdan en geniş gösteriler olduğu söylenebilir. Bu protestolara sahne olan şehirler ve kasabalar, geleneksel olarak hükümet yanlısı güçlerin ve muhafazakârların sosyal temeli olarak kabul edilen bölgelerden bazıları. Şiiler için kutsal bir kent olan ve “muhafazakâr bir üs” kabul edilen Meşhed’deki protestoların başlaması yukarıda bahsedilen farkı sembolize ediyor.

HABERİN DEVAMI
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50515576

2353610cookie-checkBBC: İran’da protestolar öncekilerden neden farklı çünkü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.