BBC: Küreselleşme adaletsiz ilerliyor

Katılımcıların yüzde 64’ü ise son dönemde ekonomideki gelişmelerin getirdiği faydalarının ve yüklerinin adil paylaşılmadığı kanısında.


Kamuoyu araştırması, Globescan şirketiyle, Maryland Üniversitesi bünyesindeki Uluslararası Siyasi Tutumlar Programı tarafından ortaklaşa yapıldı.


Uluslararası ticaretin hızla büyümesi, uluslararası yatırımların da hızla artması, son yıllarda küresel ekonomik eğilimlerin en çarpıcı olanları arasında.


BBC Dünya Servisi için yapılan bir araştırma ise küreselleşme sürecinin hızına yönelik çarpıcı bazı görüş ayrılıklarını gözler önüne serdi.


Araştırmaya katılanların yarısı sürecin çok hızlı geliştiği görüşünde, yarında fazlası da kürselleşme sürecini adil de bulmuyor.


Kalkınmakta olan ülkelerde, süreci adil bulmayanlar büyük oranda, aynı zamanda sürecin çok hızlı geliştiği kanısında. Ancak bu ülkelerin bazılarında tam tersi bir eğilim söz konusu


Türkiye, Brezilya, Endonezya ve başka bazı ülkelerde süreci adaletsiz bulanlar, büyük oranda küreselleşme sürecini yavaş buluyor.


Dile getirilen tüm bu hoşnutsuzluklara karşın, araştırmayı yapan kuruluşlardan bir sözcü görüş getirilenlerin çok azının küreselleşme sürecinin frenlenmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.


Fakat çok sayıda kişinin süreçte biraz gaza basılması gerektiğini düşündüğü kesin.


Araştırma büyük oranda, mali piyasalarda son haftalarda görülen çalkantılar öncesi yapılmış.


Araştırmaya katılanların yarıdan biraz çoğu, daha bu dönemde, ülkelerinin ekonomilerinin kötüye gittiği yönünde görüş bildirmiş.


Katılımcıların yüzde 46’sı ise küresel düzeyde ekonomide işlerin iyiye gitmediğini düşünüyor.


FOTOĞRAF: Dünya kamuoyu küreselleşme konusunda farklı görüşlere sahip

809650cookie-checkBBC: Küreselleşme adaletsiz ilerliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.