Bebeğinizin kelime bilgisi

Böylece Julia annesine değil, babasına ağlayacaktı. Fakat Julia, 7 aylıkken onu söylemeye başladığında, Steve, “ kızının ‘köpek dahil!’  herkese ‘dada’ dediğinden bunun hesaba katılmayacağını” söyledi.


O ilk kelimeyi duymayı büyük bir istekle bekleriz. Şu ana kadar onu tanımak kolay değildir. 6.ayda çoğu bebekler, sessiz ve seslileri birleştirmeğe başlar (“ga”,”da”, “ma”) ve onları tekrarlar (“bababa”).  “Help Your Baby Talk (Bebeğinizin Konuşmasına Yardım Edin)” nin yazarı ve konuşma-dil patalogu Robert Owens, Ph. D. , böylece, bebeğinizin onu demek istemesinden iyice önce “mama” veya “dada” ‘yı muhtemelen duyacaksınız.


8 ay kadar erken olabilmesine rağmen, bebekler, 11. ve 15.aylar  arasında oluncaya kadar, tipik olarak ilk “gerçek” kelimelerini söylemezler.


Nasıl söyleyebilirsiniz? Tutarlılık (istikrar) ve bağlam(söz konumu) anahtardır. Eğer bebeğiniz, örneğin bir köpek gördüğü veya duyduğu zaman sadece “goggy” diyorsa  çocuk dilinde köpek (“doggy”) demek istediğini varsaymak emniyetlidir.


Bebeğinizle sohbet etmek, onun kelime bilgisini ilerletmesine yardım edecektir.


Tam olarak hatırlayın:


-Tamamen kuğurma veya çağıltı (lıkırtı) olsa bile “cevap vermesine” bir şans vermek için biraz bekleyin.


-Onun ilgisini yakalamak ve devam ettirmek için onun gözlerinin içine bakın ve tonunuzu değiştirin.


-Kısa kelimeler ve cümleler kullanın. ( Onların anlaşılmaları daha kolaydır. )


-Kelimeleri tekrarlayın: “Kedicik yumuşaktır. Kedicik sevimlidir. Kedicik oynamayı sever.”


Bebekler bir anda büyük bir gelişimsel görev üzerine odaklanmaya meyillidir. Böylece, konuşmadan önce yürüyebilirler veya ilk adımlarını attıktan sonra kısa bir süre için kelime oluşturmayı durdururlar.


Bebeğiniz 12 aylık olana kadar heceleri tekrarladığı sürece, kendi yolundadır. (Değilse, çocuk doktorunuzla (pediatr) konuşun.).


*İngilizce Öğretmeni, Y.Müh. Naim Uygun tarafından İngilizce aslından çevrilmiştir.

700770cookie-checkBebeğinizin kelime bilgisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.