Beden sanatın tuvali oldu…

Sanatı Mary Coble, yarın akşam (2 Eylül 2005)  Washington’daki ‘Dupont Circle’  galerisinde halka açık olarak vücuduna, cinsel tercihlerinden dolayı cinayete kurban giden 100 gayın adlarını vücuduna kazıttıracak. Galeride seyirciler tarafından izlenebilecek olan bu performans ayrıca galerinin web-sitesinden de canlı olarak izlenebilecek.

Dövme sanatçısı Lea Smith tarafından yapılacak olan dövmelerde mürekkep kullanılmayacak. Her adın vücuda kazılması bitirildikten sonra, akan kanların üzerine
bir kağıt bastırılarak adın bir baskısı alınacak ve bu galerinin duvarlarında sergilenecek. Bu baskılar daha sonra Conner Contemporary Art galerisinde izlenebilecek. 100 kadar ismin vücuduna kazılmasının yaklaşık 8 saat alacağını belirten sanatçı, dövme işlemini aralıksız sabaha kadar sürdürecek.

Neden dövmelerde mürekep kullanılmayacağını ise sanatçı, bu projenin cinayet kurbanlarına bir anıt değil, insanların cinsel tercihlerinden dolayı öldürüldüklerini bilince çıkarmak için gerçekleştirmek istediğini belirtirken, yaraların da 6 ay içinde tamamen geçeceğini ve bedenine kazılan isimlerin izlerinin kaybolacağını söyledi.

Böyle bir toplumsal  sorunu neden, mağdurların adlarını  bedenine dövmelerle kazıyarak ele almak istediği sorusuna ise, bu nedenle öldürülen insanların genellikle vücuduna, katiller tarafından aşağılayıcı adların bıçakla kazınmasından yola çıkarak bu yöntemi seçtiğini belirtti.

Performans yarın akşam saat 6’dan (Washington) itibaren, <http://www.connercontemporary.com/artists/coble/webcast.htm> web-sietsinden canlı olarak izlenebilecek.

1113570cookie-checkBeden sanatın tuvali oldu…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.