Belçika Emek Partisi ilk kez parlamentoya vekil gönderdi

Belçika’daki genel seçimlerden Emek Partisi (PTB/PVDA) güçlenerek çıktı. Parti, ilk kez yüzde 5 barajını aşarak 12 ulusal milletvekili çıkardı.

Belçika’da pazar günü Avrupa Parlamentosu seçimleriyle birlikte yapılan ulusal ve bölgesel seçimlere katılan Emek Partisi (PTB/PVDA) sandıktan güçlenerek çıktı. Parti, 50 yıldır ilk kez yüzde 5 barajını aşarak ulusal parlamentoya 12 milletvekili göndermeyi başardı.

“GELENEKSEL PARTİLER AĞIR DARBE ALDI”
Standaard gazetesinde yer alan habere göre, ulusal parlamentoya seçilenler arasında partinin genel başkanı Peter Mertens de bulunuyor. Mertens, Antwerp’te düzenlenen seçim kutlamasında yaptığı konuşmada, “Klasik partiler ağır bir darbe aldı. Uzun yıllardır adaletsizliğe, yoksulluğa karşı verdiğimiz mücadele sonuç getirdi” dedi.

Emek Partisi Brüksel bölgesel parlamentosunda vekil sayısını 4’ten 10’a çıkarırken, Valon bölgesinde yüzde 13,6 oy oranı ile kayda değer bir çıkış yaptı. Fransızca konuşulan Valon parlamentosunda PTB/PVDA’nın toplam vekil sayısı 10 oldu. Federal düzeyde yüzde 8,6 oranında oy elde eden PTB/PVDA, federal meclise 12, Senato’ya 4 üye gönderdi. Ayrıca Brüksel’deki Flaman parlamentosuna da 4 vekil seçtirmeyi başaran PTB/PVDA, Avrupa Parlamentosuna da bir parlamenter gönderdi.

MİLLİYETÇİ İTTİFAK BİRİNCİ PARTİ OLDU
Seçimlerde milliyetçi Yeni Flaman İttifakı (N-VA) birinci olurken, aşırı sağcı Vlaams Belang ise yüzde 20 ile ikinci oldu. Sağ partiler en çok Flaman bölgesinde oy aldı. Valon bölgesinde ise sol partiler ağırlıkta oldu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise sağcı milliyetçi N-VA bir sandalye kaybederek üç sandalyeye geriledi. Flaman milliyetçilerin partisi Vlaams Belang, iki sandalye kazandı. N-VA’nın oylarının önemli bir kısmı Vlaams Belang’a gitti. Avrupa Parlamentosuna Muhafazakarlar (CD&V), Hümanist Demokratlar (CDH-CSP), Flaman Liberaller (Open VLD), Çevreciler, Flaman Yeşiller (Groen), Belçika Emek Partisi (PTB/PVDA) ve Sosyalist Flamanlar (SP.A) da birer milletvekili gönderdi. (Köln/EVRENSEL)

2302850cookie-checkBelçika Emek Partisi ilk kez parlamentoya vekil gönderdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.