Belediye vergileri bunaltıyor

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Times’da yer alan “Belediye vergisi bir aileyi 2 bin Sterlin ödemeye zorluyor” başlıklı araştırma haberde, verginin enflasyon üzerinde saptandığı ve aile bütçesini sıkıntıya soktuğu  belirtildi.


The Times’da Jill Sherman ve Lewis Smith imzasıyla yer alan araştırma haberde İngiltere’de son 10 yılda enflasyondaki artış oranı ile karşılaştırıldığında belediye vergilerinin tam iki katı arttığı saptandı.


2006’da 200 belediyenin verilerine göre; “belediye vergisi”nde ortalama katogorideki bir ev (D grubuna girenler) 50 Sterlin karşılığı olan yüzde 4.3 artış gösterdi. Araştırma İşçi Partisi’nin iktidara geldiği 1996-97 yılında ortalama belediye vergisi 525 Sterlin’den 1.053’e fırladığını ortaya koydu.


Öte yandan elektrik ve gaz faturaları da 2006’da yüzde 22 artış gösterdi. Böylece ortalama bir ailenin yıllık ödediği  elektrik ve gaz faturaları da 2 bin Sterlin’e ulaştı.


ELEŞTİRİLER


İşçi Partisi yerel yöneticileri belediye vergi artışlarını savunurken; karşılığında sosyal servislerdeki kesintiler, kütüphanelerin kapatılması, işten çıkarmaların önüne geçildiği ve yol bakımlarının yeniden başladığını öne sürdüler.


Muhafazakar ve Liberal Demokrat muhalefet ise belediye vergilerindeki artışı sosyal adalet dengesini bozduğu gerekcesiyle eleştirerdiler. Muhalefet partileri ayrıca İşçi Parti’ni, elinde bulundurduğu belediyelere yerel seçimlerde kaynak yaratmakla da suçladılar.


BELEDİYELERDE EN ÇOK ARTIŞ ORANI


Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Ken Livingstone belediye vergisini yüzde 13.3 oranında açıklamıştı. 20012 Olimpiyat giderlerinin de kamçıladığı vergi artışında rekor sahibi belediyeler şunlar:


BELEDİYE – YÜZDE
Londra Büyükşehir 13.3
Sutton 6.5
Kingston 6.1
Bromley 6.1
Redbridge 5.8
York 5.49
Islington 5.3
Adur 5.2
Kirklees 5
Bury 5
Bolton 5
Kingston upon Hull 5
Portsmouth 5
Caradon 5
Tewkesbury 5
Runnymede 5
Kennet 5
Salisbury 5
Surrey Heath 5
Huntingdon 5
Torridge 5
Cambridgeshire 5
Cornwall 5
Lincolnshire 5
Somerset 5
Surrey 5
 

788290cookie-checkBelediye vergileri bunaltıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.