Belediyeler vergide kazıklıyor…

İngiltere’de ev sahiplerinden alınan Belediye Vergisi’nin “tavan” yapması halkın tepkisine neden oluyor. Günlük- Daily Mail gazetesinde  yayınlanan araştırmanın sonuçları, vergilerden ezilen halkı huzursuz etti.

Belediye vergisinin artması mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde, İşçi Partisi’nin ciddi bir oy kaybına uğrama tehlikesini beraberinde getiriyor. Emniyet Müdürleri, halktaki huzurluğun ülke genelinde yapılacak büyük protesto gösterilerine zemin hazırlamasından endişe ediyor.

FAZLA VERGİ

İngiltere hükümetinin geçtiğimiz yerel seçimler öncesi yerel yönetimlere vergiyi düşük tutmaları için ayırdığı toplam 1 milyar sterlin değerindeki ödeneğe rağmen, ev sahiplerinin bu yıl enflasyonun 4 katı veya daha yüksek oranlarda artışlarla yüzyüze kalacağı belirtildi. 

Daily Mail’de yayınlanan ve nisan ayına ait çarpıcı verileri ortaya çıkaran bir araştırmanın sonuçları, Londra’nın güneyinde veya dış mahallelerinde yaşayanları büyük hayal kırıklığına uğratacak. Yetkililer söz konusu bölgelerde, “Belediye Vergisi’nin yüzde 5’in altında artış göstereceğini” açıklamışlardı. Ancak, Hertfordshire ve Oxfordshire gibi yerleşim birimlerinde, verginin yüzde 7 ya da 8 oranında artacağı ileri sürülüyor. Hatta İngiltere hükümetinin kendi yaptığı en iyimser tahmin, “vergi ödeyenlerin faturalarının 967 sterlinden 1.000 sterlinin üzerine çıkacağı” yönünde.

İŞÇİ PARTİSİ’NİN OY KAYBI TEHLİKESİ
Belediye vergilerinde beklenen tırmanış beraberinde bazı öngörüler de getiriyor:
İngiltere’de mayıs ayı içinde yapılması planlanan genel seçimlerde başbakan Tony Blair’in kazanma şansını azaltıyor. Muhafazakar Parti’yi desteklemelerine kesin gözüyle bakılan Güney’de yerleşik ev sahipleri, genelde İşçi Parti (Labour)’yi destekleyen; Kuzey bölgelerinde yaşayan ev sahiplerine oranla daha büyük bir yükü omuzlayacaklar.

YENİ VERGİ BİLDİRİMİ YOLDA
Kapılarınızın altından Genel Seçim öncesinde, “Mayıs ayı içinde atılacak yeni Belediye Vergisi’ni bildiren kağıtları almaya şimdiden hazırlanın!”  Başbakan ve İşçi Partisi Lideri Tony Blair seçimler öncesi Belediye Vergisi’ni düşümek için son derece istekli görünse de, “2003 yılında neredeyse yüzde 20 oranında artan vergileri ödemek zorunda kalan halktan protesto sesleri çoktan yükselmeye” başladı. Halkın söz konusu rahatsızlığı da İşçi Partisi ve Lideri Tony Blair’in seçimden zaferle çıkma şansını tehlikeye sokuyor.

DAR GELİRLİLERE HAKSIZLIK
Belediye Vergisi, özellikle geliri az ve belirli olan, ailesinden ayrı, küçük bir mekanda oturan yaşlılar düşünüldüğünde son derece “oransız” tahsil edildiği için çok hassas bir konu olarak algılanıyor. Geçtiğimiz 18 ay, vergi artışı “ödeyemem, ödemeyeceğim” seslerinin yükselmesine ve protesto gösterilerine yol açarken, polis şefleri de sosyal huzursuzluk ve Trafalgar Meydanı’nda yapılması planlanan büyük protesto gösterisi konusunda önceden uyarıyor.


 

1097190cookie-checkBelediyeler vergide kazıklıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.