Belediyenin Swiss Otel arazisini satış kararını mahkeme durdurdu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait olan Beşiktaş’taki Swiss Otel arazisinin satışına karşı CHP’li Meclis üyelerinin açtığı davada Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Davanın avukat İsmail Hakkı Atal, söz konusu arazinin beklenen büyük İstanbul depreminde kentteki en geniş toplanma alanı olabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekerek, “43.556 canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depreminde kamucu politikalara dönmemiz gerektiği bir kez daha ortaya çıktı” diye konuştu.

Beşiktaş Vişnezade’de bulunan 63 bin metrekarelik Swiss Otel arazisinin İBB tarafından satılmak istenmesine karşı iki CHP’li iki Meclis üyesinin açtığı davada Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘İKİ MECLİS ÜYESİ KAMU YARARINI KORUDU’

Davanın avukatı İsmail Hakkı Atal, söz konusu arazinin kamuya ait olduğuna işaret ederek, “Müvekkiller CHP’li belediye meclis üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy; AKP ve CHP grubunun satış kararında ortaklaştıkları, halkın zararına olan bu işleme karşı muhalefet şerhi koyup dava açarak, görevlerinin gereğini yerine getirdiler ve kamu yararını korudular” değerlendirmesinde bulundu.

‘KAMU ARAZİLERİ ŞİRKETLER TARAFINDAN YAĞMALANIYOR’

Söz konusu arazinin beklenen büyük İstanbul depreminde kentteki en geniş toplanma alanı olabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekerek, “43.556 canımızi kaybettiğimiz 6 Şubat depreminde kamucu politikalara dönmemiz gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Yapı denetiminin özel firmalara verildiği ve müteahhitin kendisini para vererek denetlettirdıği, sonra da 43 bin canın göçüp gittiği ölümcül, vahşi kapitalist sistemin bir diger yansıması da depremlerde toplanma alani olacak kamu arazilerinin özel şirketler tarafından yağmalanmasıdır. Anayasanın değiştirilemez 2. maddesi gereği ‘demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti’ olması gereken Türkiye Cumhuriyeti; şirketler, karteller ve onların müritleri olan CEO’lar memleketi olamaz” dedi.

MAHKEME MECLİS KARARINI HUKUKA AYKIRI BULDU

Davaya bakan İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararında, arazinin satışıyla ilgili Meclis kararının hukuka aykırı olduğu belirtilerek özetle şu ifadelere yer verildi: “Büyükşehir Belediye Meclisi’nin verdiği yetki ile protokole bağlanan dava dışı Anadolu Japan Turizm A.Ş. lehine 15.02.2032 tarihine kadar intifa hakkı devam ettiği hususu nazara alındığında, kesinleşen yargı kararının gerekçesinin ise ‘intifa’ hakkı olduğu ve ‘intifa’ hakkı devam ettiği sürece taşınmazın satışının söz konusu olamayacağı, aksine bir tasarrufun yargı kararının ihlali anlamına geleceği; kaldı ki mevcut durumda İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin saptamış olduğu hukuki durumun, taşınmazın hukuki statüsünün aynen devam ettiği, bu duruma göre de aksine bir tasarrufun yargı kararının uygulanmayacağı manasına geleceği nazara alındığında, mevcut yargı kararı hilafına alınan meclis kararı işleminde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıkça hukuka aykırı olduğu saptanan, taşınmazların satışı durumunda ekonomik anlamda büyük hak kaybına neden olabileceği nedeniyle dava konusu işlemin hukuk aleminde telafisi güç ve imkansız zararlara yol açacağı sonucuna varılmıştır.”

TOPBAŞ DÖNEMİNDE DE SATIŞ GÜNDEME GELMİŞTİ

1989 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla arazinin üst kullanım hakkı Özyeğin ailesine ait Anadolu Japan Turizm A.Ş’ye verilmişti. Şirket, Dolmabahçe yakınındaki arazide yaptığı inşaatı Swiss Otel markasıyla 1991’de hizmete açtı. 2032 yılına kadar şirketin kullanımına tahsis edilen arazinin satışı daha önce 2010 yılında Kadir Topbaş döneminde de gündeme gelmiş ancak yine Meclis üyelerinin itirazıyla engellenmişti. 2022 yılında ise İBB Meclisinde AKP ve CHP grubunun ortak kararı ile arazinin satışı yeniden gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı satış kararına CHP’li meclis üyeleri Özgür Öz ve Mehmet Ali Tüy şerh koyarak konuyu yargıya taşımıştı.

2671120cookie-checkBelediyenin Swiss Otel arazisini satış kararını mahkeme durdurdu
Önceki haberKılıçdaroğlu: Depremzedeler konut vaadi ile tehdit ediliyor
Sonraki haberCumhuriyet’in ikinci yüzyılında adaletli bir vergi sistemine olan ihtiyaç devam ediyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.