Belgrad’ta Türkiye’ye Kosova protestosu

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova’nın tanınması için resmi girişimde bulunduklarını bildirdi.

Başbakan Taçi, basına açık bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın “tanınması” için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini belirtti.

“Başkan Fatmin Seydiu ile Kosova’nın egemenlik ve bağmsızlığının tanınması için tüm dünya hükümetlerine birer mektup gönderdik. Birkaç saat içinde tanıyacak ilk ülkeleri bekliyoruz” diyen Taçi, “Kosova’nın hızlı bir şekilde bir dışişleri bakanı ve dünyada büyükelçilikleri olacak” diye konuştu.

TÜRKİYE TANIDI

Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyeti, Kosova Meclisi’nin bağımsızlık bildirgesinin muhtevasını ve unsurlarını memnuniyetle karşılamış ve bu anlayıştan hareketle, Kosova Cumhuriyeti’ni tanıma kararı almıştır. Türkiye, Balkanlar’ın huzur ve istikrara kavuşmasını dış politika önceliklerinden biri olarak belirlemiştir. Türkiye, son yıllarda büyük acılar yaşamış, Balkanlar’da kalıcı barış anlayışının hakim olmasına önem vermekte, Kosova’nın bağımsızlığının, bölge ülkeleri arasındaki istikrar ve güven ortamının takviye edilmesi için de vesile teşkil etmesini temenni etmektedir.”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi ile telefonla görüşmüştü. Kosova’nın bağımsızlık kararının hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, Türkiye’nin, ”Balkanlar’da barış ve istikrarı önemsediğini” söylemişti.

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA TANIDI

ABD, Kosova’nın bağımsızlığını resmen tanıdı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından Washington’da yayımlanan yazılı açıklamada, ABD’nin, bağımsızlığını ilan eden Kosova’nın ”bağımsız ve egemen bir devlet” olarak tanındığı belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise Kosova’nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.

Miliband, Brüksel’deki Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “İngiliz hükümeti, Kosova’yı tanımaya karar verdi” dedi.

Fransa’nın, Priştine’deki irtibat bürosu başkanı Delphine Borionne ise düzenlediği basın toplantısında Fransa’nın, Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığını duyurdu.

Bu arada, ABD’nin Kosova’yı tanıması üzerine Sırbistan, Washington Büyükelçisi’ni geri çektiğini açıkladı.

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Sırbistan’ın, ABD Büyükelçisi’nin geri çekildiğini belirterek, tanımanın, ABD’nin güç politikasının ”gerçek yüzünü” gösterdiğini söyledi.

“BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİ TANIYACAK”

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 17 AB ülkesinin Kosova’yı ”çok hızlı” ber şekilde tanıyacağını söyledi.

Steinmeier, Alman hükümetinin de 20 Şubat Çarşamba günü yapacağı kabine toplantısında bu konuda bir karar alacağını ifade etti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Şubat ya da Mart ayında birçok Avrupa ülkesinin Kosova’yı tanıyacağını belirtti.

İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema ise ülkesi adına Kosova’yı tanımaya niyetli olduklarını bildirdi.  

BELGRAD’DAKİ TÜRK ELÇİLİĞİNE SALDIRI

Sırbistan’da Kosova’nın bağımsızlık ilanına karşı düzenlenen protesto eylemleri sırasında, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı belirtildi.

AP ajansının haberine göre, Belgrad’da binlerce üniversite öğrencisi kent merkezinde yürüyüşe geçerek, “Kosova bizimdir” yazılı pankartlarla Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıktı.
Haberde, dün başlayan ve bugün devam eden gösteriler sırasında protestocuların Türkiye Büyükelçiliği ile yakınındaki McDonalds’s restoranını da taşladığı belirtildi.

1167020cookie-checkBelgrad’ta Türkiye’ye Kosova protestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.