Belçika’da okullarda başörtü yasağı

Sendika Genel Sekreteri Jos Van Der Hoeven, De Morgen gazetesine yaptığı açıklamada, Flamanca eğitim veren ilk ve orta dereceli okullarda 1 yıllık geçiş döneminin ardından başörtüsü yasağı getirilmesini öngören kararın hukuki dayanağının olmadığını belirterek, bu yasağın öğretmenler açısından kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar başörtüsü tartışmalarına girmeseler de kendilerini ilgilendiren böyle bir yasağa karşı olduklarını kaydeden sendika yöneticisi Van Der Hoeven, “Hiçbir öğretmen başörtüsü takan öğrencilerin bunu baskı altında kaldıkları için yaptıklarını düşünmüyor. Bize göre başörtüsü dini inancın gereği. Bu nedenle Danıştay’a gittik. Bizce başörtüsü yasağı inanç özgürlüğüyle çelişiyor” dedi.

Belçika’da nüfusun yüzde 60’a yakınının yaşadığı Flaman bölgesindeki başörtüsü yasağı daha önce de bazı kadın hakları örgütlerince ve başörtülü öğrencilerle Danıştay’a götürülmüştü.

Başörtüsü yasağının ardından özellikle Anvers kentinde yoğun protesto gösterileri düzenlenirken, Flaman bölgesinde Müslüman okulları kurulması için çalışmalar başlatılmıştı.

Laiklik yerine “tarafsızlık” ilkesini benimseyen Belçika’da dinsel ve felsefi simgelerin kullanımına ilişkin hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor.

1496830cookie-checkBelçika’da okullarda başörtü yasağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.