Ben öldürdüm, siz de öldürün

Filipinler’in sansasyonel Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucuyla mücadele konusunda polislere yönelik yaptığı konuşmada ilginç sözler sarf etti

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Davao şehrinde belediye başkanı olduğu dönemde uyuşturucu tüccarlarını bizzat öldürdüğünü itiraf etti.

Duterte, “Onları kendim öldürüyordum, polislere onların da yapabileceğini göstermek istiyordum” diye konuştu.

Şehirde motosikletiyle devriye gezdiğini de anlatan Rodrigo Duterte, “Onları öldürmek için arıyordum” dedi.

Duterte’nin 30 Haziran’da başkan olmasından beri uyuşturucuya karşı başlattığı kampanya kapsamında 5 bin kişi, polis ve bilinmeyen saldırganlar tarafından öldürüldü.

Filipinler lideri, 20 sene boyunca Davao’da belediye başkanlığı yapmıştı.

Duterte, daha önce Davao’daki ölüm mangaları ile bir ilişkisi olmadığını açıklamıştı.

ABD ve Birleşmiş Milletler, ülke geneline yayılan ve oldukça kanlı geçen uyuşturucu mücadelesi nedeniyle, Duterte’yi birçok kez uyarmıştı.
İnsan hakları eleştirileri yüzünden durmayacağını açıklayan Duterte, Obama ile oldukça gergin bir ilişkiye sahipti ve ettiği küfürlerle dünyada gündeme gelmişti.

Trump ile ilişkileri ise daha iyi görünen lider, telefon görüşmelerinde uyuşturucuyla savaş politikasının yeni başkan tarafından övüldüğünü açıklamıştı. Bu yorum Trump’ın ekibi tarafından ise onaylanmamıştı.

Duterte, başkanlığında sivil vatandaşları uyuşturucu bağımlılarını öldürmek için açık bir şekilde cesaretlendirmiş ve polisin yargısız infazlardan dolayı yargılanmayacağını açıklamıştı. Fakat aynı zamanda hem kendisinin, hem de güvenlik güçleririnin hukuk kurallarına uyacağını da belirtmişti.
Geçtiğimiz Ekim ayında Duterte, kendisini Adolf Hitler ile kıyaslayarak, 3 milyon uyuşturucu bağımlısını zevkle öldürebileceğini açıklamıştı. Hitler benzetmesinden dolayı daha sonra özür dileyen lider, ölümler konusunda ise sözlerini geri almamıştı.
Duterte’nin seçilmesinden beri 2 bin 86 kişi polisin uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında öldürüldü. Ayrıca yaklaşık 3 bin kişi de faili meçhul cinayete kurban gitti.
İnsan hakları kuruluşları, polis teşkilatının suçlamalardan kurtulmak için elemanlarının sivil kılığına girerek uyuşturucu şüphelilerini öldürmesine göz yumduğunu belirtiyor.
2038800cookie-checkBen öldürdüm, siz de öldürün

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.