‘Berfo Ana’nın gözaltında kaybolan oğlu Cemil Kırbayır’ın dosyası kapatılma talebiyle Yargıtay’da

Adalet Bakanlığı, Yargıtay’a başvurarak, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır dosyası için zaman aşımı bakımından “kanun yararına bozma” kararı verilmesini talep etti.

Kırbayır ailesinin avukatı Eren Keskin, dosyanın 2019 yılının son ayında Kars Savcılığı tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderildiğini, bakanlığın ”Kanun Yararına Bozma” talebi ile dosyayı Yargıtay’a gönderdiğinden kısa bir süre önce haberdar olduklarını söyledi.

”Kanun yararına mı, kamu yararına mı olmalı?” diye soran Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır bu gelişmeye tepki gösterdi ve ”Ben kamuyum, yurttaşım ve bir hak talebim var. Bu hakkımızı yenilerek, hiçe sayılarak kanun yararına bizden alınıyor.” dedi.

Gözaltında kayıp ve ailenin hak arama mücadelesi
26 yaşında, Kars Dede Korkut Eğitim Enstitüsü son sınıf öğrencisiyken 13 Eylül 1980’de Kars’ın Göle ilçesi, Okçular Köyü’ndeki evinden gözaltına alınan Cemil Kırbayır’ın, 8 Ekim 1980 tarihinde gözaltından firar ettiği iddia edilmişti.

O tarihlerde Göle’de memurluk yaptığını anlatan Mikail Kırbayır, kardeşinin akıbetini sormaya başlayınca sıkıyönetim kanunu ile Göle’den Karaman’a zorunlu iskana tabi tutulduğunu söyledi.

Cemil Kırbayır’ın akıbeti 15 yıl sonra, ”Cumartesi Anneleri” eylemiyle sorulmaya başlandı.

Kamuoyu da bu kayıp hikayesinden, kayıp ailelerinin 5 Şubat 2011 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı’nda yaptıkları görüşmeyle haberdar oldu.

Başbakanla görüşenlerden biri de Cemil Kırbayır’ın 104 yaşındaki annesi Berfo Kırbayır’dı ve toplantı sonunda Başbakan Erdoğan, Berfo Ana’ya oğlunu bulma sözünü vermişti.

Mikail Kırbayır ”Biz de umutlanmıştık çünkü bin yıllık devlet geleneği olan bir ülkenin başbakanı, anneme, oğlunu bulacaklarını söz vermişti. Ama ne hazin şey ki şu ana kadar o söz tutulmadı” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Alt Komisyonu da o tarihten sonra Cemil Kırbayır’ın dosyasıyla ilgili inceleme başlattı ve dönemin tüm yetkilileriyle gerçekleştirdikleri görüşmelerin neticesinde kapsamlı bir rapor hazırladı. Hatice Kamer / BBC TÜRKÇE Diyarbakır

_________________

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE’DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-54194579

2451810cookie-check‘Berfo Ana’nın gözaltında kaybolan oğlu Cemil Kırbayır’ın dosyası kapatılma talebiyle Yargıtay’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.