Berlin’de on binler, “Dayanışmacı ve adil bir toplum” talebiyle yürüdü

Berlin’de ve aralarında sendikaların da bulunduğu 350’den fazla örgüt ve inisiyatifin desteğiyle “Unteilbar” (Bölünemeyiz) eylemi düzenlendi. 30 bin kişi “Dayanışmacı ve adil bir toplum” istedi.

Almanya’nın başkenti Berlin’de cumartesi günü, aralarında sendikaların da bulunduğu 350’den fazla örgüt ve inisiyatifin desteğiyle, 30 bin kişinin katıldığı “Unteilbar” (Bölünemeyiz) eylemi düzenlendi.

“Adil ve dayanışmacı bir toplum için” sloganıyla organize edilen eylemde çevre sorunundan çalışma yaşamına, sağlıktan gelir adaletsizliğine, ırkçı-ayrımcı uygulamalardan silahlanma, savaş ve konut sorununa kadar toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren birçok konu görünür kılındı.

Yürüyüş saat 13.00’te 17 Haziran Caddesi’nde başladı ve Strausberger Meydanı’na son buldu.

15 blok halinde düzenlenen yürüyüş boyunca her blokta yer alan araçlardaki kürsülerden ve Strausberger Meydanı’nda kurulan sahneden konuşmalar yapıldı, sosyal adaletsizliğe dikkat çekildi. Seçimlerin yaklaştığı anımsatılan konuşmalarda, politikacıların öncelikli olarak sosyal adalet ve insan hakları taleplerini dikkate almaları istendi.

Konuşmalarda makinistlerin greviyle dayanışma da dile getirildi ve grevcilerle halkı karşı karşıya getirme politikası reddedildi.

Eylemin örgütlenme komitesi içinde yer alan tek Türkiye kökenli örgüt olan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) da “Barış içinde bir dünya için savaşa ve silahlanmaya karşı birlikte” pankartıyla “Barış Bloku” ile birlikte yürüdü.

Unteilbar koordinasyonu, eyleme 30 bin kişinin katılmasını beklediğini ve hedefe ulaşıldığını açıkladı.

Mitingde konuşma yapan Almanya’nın en önemli sivil toplum örgütlerinen “Paritaetischen Wohlfahrt”ın Başkanı Ulrich Schneider, 240 bin kişinin katıldığı 2018’deki büyük “Unteilbar” eyleminden bu yana ülkede ciddi bir değişikliğin olmadığını, yoksulluğun ve ayrımcılığın arttığını belirterek politika değişikliğinden yana olduklarını söyledi.

“Fridays for Future” hareketiden Carla Reemtsma ise iklim değişikliğin artık inkar edilemez bir gerçek olduğunu, iklim kriziyle sosyal adaletin karşı karşıya getirilmeyeceğini ifade edip bu temelde bir mücadele çağrısında bulundu.

Lise öğrencilerinin başını çektiği “Fridays for Future” eylemleri, genel seçimlerden 2 gün önce 24 Eylül’de Almanya’nın bir çok kentinde düzenlenecek. Küresel ısınmaya karşı mücadele etmeyen partilere oy verilmemesi çağrısı yapılacak.

4 Eylül Unteilbar yürüyüşü, son zamanlarda kendisini sokakta ifade etmeye çalışan sosyal hareketler için cesaretlendirici bir rol oynadı.

Eylemde, 26 Eylül’de yapılacak Federal Parlamento seçimlerine, Berlin Senato seçimlerine ve aynı gün tekellere ait konutların kamulaştırılmasına dair yapılacak referanduma katılma çağrısı yapıldı. Önümüzdeki cumartesi günü ise kiracı inisiyatiflerinin çağrısını yaptığı büyük bir gösteri gerçekleştirilecek. Rüştü YILDIRIM / Evrensel Berlin

2546780cookie-checkBerlin’de on binler, “Dayanışmacı ve adil bir toplum” talebiyle yürüdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.