Beş ülkeden sınırı kapatma kararı

Çin’de ortaya çıkan yeni tip Corona virüs salgını sürüyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 80’e yükseldi. Vaka sayısı 3 bine yaklaştı. Pekin yönetimi, Ay Takvimi’ne göre yeni yıla giren ülkede yeni yıl tatilini 2 Şubat’a kadar uzatma kararı aldı. Hong Kong, Malezya ve Moğolistan, sınılarını kapattığını duyurdu.

Daha önce Kuzey Kore ve Tayvan da virüs nedeniyle sınırlarını kapttığını suyurmuştu. Endonezya’da “Corona virüsü” nedeniyle Çinlilerin ülkeye girişlerinin yasaklanması çağrısı yapıldı. Güney Kore’de ise alarm seviyesi yükseldi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü yayılıyor. Pekin yönetimi, salgın dolayısıyla alınan tedbirleri artırma kararı aldı. Ay Takvimi’ne göre yeni yıla giren ülkede, tatilin bitişi 3 gün uzatılarak 2 Şubat’a ertelendi. Çin Başbakanı Li Kıçiang, salgın önleme çalışmalarını denetlemek üzere virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentine gitti.

Çin Devlet Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Li, “Merkezi Hükümet Yeni Tip Corona virüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu Lideri” sıfatıyla, aralık ayında Hubey eyaletine bağlı Vuhan’da ortaya çıkan ve Tibet Özerk Bölgesi haricinde ülke geneline yayılan 2019-nCoV’e salgınına karşı yapılan çalışmaları teftiş etmek ve yönetmek üzere bu kente gitti.

Li, ülkede salgının ortaya çıkışından bu yana kente giden en üst düzey yetkili olurken, başbakanın Vuhan’da koronavirüs hastalarını ve salgınla mücadele eden sağlık personelini ziyaret edeceği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom ise, Çinli yetkililer ve sağlık uzmanlarıyla salgını görüşmek için Pekin’e hareket etti. Adhanom, “Salgına karşı daha fazla koruma sağlamak” ve “Çin ile ortaklığı güçlendirmek” istediğini söyledi.

Virüs, Çin dışında yayılmaya da devam ediyor. Virüs, Fransa, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Avustralya, Malezya, Nepal ve Kanada’da tespit edildi.

ABD’de Corona virüsü tespit edilen kişilerin sayısı 5’e yükseldi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, California ve Arizona eyaletlerinde üç kişide daha virüse rastlandığını açıkladı. Bu kişilerin daha önce Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği belirtildi.

Fransa hükümeti de, Wuhan’da bulunan vatandaşları için harekete geçti. Sağlık Bakanı, Fransız vatandaşların hafta ortasında ülkeye getirileceğini açıkladı. Çin’den gelecek olan Fransızların 14 gün boyunca karantinada tutulacağı belirtildi. 24 Ocak Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede 3 kişide corona virüsü görüldüğünü bildirmiş, Avrupa’da başka kişilerde de bu vakanın görülmesinin muhtemel olduğu uyarısında bulunmuştu.

Hong Kong ise, Hubey eyaleti sakinlerini ve son 14 gün içerisinde salgın bölgesinde bulunanların ülkeye girişini yasakladı. Hong Kong vatandaşlarını kapsamayan yasağın ne zaman kalkacağı ise belli değil.

ÇİNLİLERİN ÜLKEYE GİRİŞİ YASAKLANSIN ÇAĞRISI

Endonezya Kamu Denetçiliği Kurumu, Çin’de ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü (2019-nCoV) nedeniyle Çinlilerin ülkeye girişlerinin geçici süreyle yasaklanması çağrısı yaptı. Ülkeye çoktan girmiş Çinlilerin kayıtlarının ise acilen tutulması gerektiğini belirten Ida, söz konusu ölümcül virüsün Çin’den ülkeye giriş yapanlara bulaşıp bulaşmadığını belirlemek için virüs taramasının da artırılması talebinde bulundu.

ENDONEZYA’DA ŞU ANA KADAR VİRÜS SAPTANMADI

Diğer Kamu Denetçisi Alvin Lie de ülkede işçi ya da öğrenci olarak bulunan Endonezyalılar için hükümetin koruma planı oluşturması gerektiğini vurguladı. Endonezya’da şu ana kadar corona virüsünün tespit edilmediğini açıklayan Sağlık Bakanlığı, virüs şüphesiyle hastaneye kaldırılan 10’a yakın kişide de virüse rastlanmadığı bilgisini paylaştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teuku Faizasyah da Çin’in Vuhan kentindeki giriş-çıkış önlemleri nedeniyle bölgede mahsur kalan yaklaşık 93 Endonezyalı öğrencinin tahliyesinin şu an için muhtemel olmadığını söyledi.

Çin’de bulunan Endonezya vatandaşlarına henüz virüsün bulaşmadığı bilgisini edindiklerini dile getiren Faizasyah, öğrencilerin kentten çıkarılması yönünde de Çin hükümetinin önerilerini beklediklerini kaydetti. Bu arada virüs salgını dolayısıyla havalimanı ve limanlar gibi sınır noktalarında termal tarayıcılarla önlemlerin artırıldığı Endonezya’da Vuhan seferi olan havayollarının uçuşları da iptal edilmişti.

2380060cookie-checkBeş ülkeden sınırı kapatma kararı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.