PKK krizi sonrası Beyaz Saray’dan İsveç-Türkiye mesajı

Beyaz Saray, Türkiye ve İsveç arasındaki görüşmelerinin olumlu seyretmesini umduğunu açıkladı.

Ukrayna savaşı sonrası Finlandiya ve İsveç, NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmuş, Türkiye ise veto kararı almıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ile İsveç arasındaki müzakerelerin olumlu ilerlemesini desteklediklerini söyledi.

John Kirby, günlük basın brifingindeki konuşmasında, İsveç’in NATO’ya katılması hususunda Türkiye ile İsveç’in yaşadıkları anlaşmazlıklar hakkında iki ülke adına konuşamayacağını belirterek, “Dün İsveçli yetkililerin açıkça görüşmelerin olumlu bir seyirde ilerlediğini söylediğini gördünüz. Biz de sürecin kesinlikle böyle olmasını umuyoruz” dedi.

İsveç’te bir grup PKK/YPG destekçisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aleyhine sloganların atıldığı protestoda bulunması Türkiye havuz medyasında tepkilere yol açmıştı.

Eylemin görüntülerine Türkiye’den resmi tepki de yağdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı, PKK yanlısı eylemle ilgili failler hakkında soruşturma açılması talebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. İsveç Büyükelçisi’ni çağıran Türkiye, NATO üyelik teşebbüsü için uyarıda bulunmuş oldu.

İSVEÇ, TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİ 4 İSMİ İADE ETMEYECEK

Öte yandan İsveç hükümeti, Ankara’nın 15 Temmuz darbe girişiminin sorumlusu FETÖ ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü dört kişinin iade talebini reddetti.

İsveç’in TT haber ajansında dün yayımlanan habere göre iade talepleri 2019 ve 2020 yıllarında, yani İsveç, Finlandiya ve Türkiye’nin Ankara’nın iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliklerine ilişkin kaygılarını gidermek üzere üçlü muhtıra imzalamasından önce yapıldı.

Haberde, İsveç yüksek mahkemesinin geçen yaz bu dört kişinin iadesinin yapılamayacağına karar verdiği ve hükümete bu karara uymaktan başka seçenek bırakmadığı belirtildi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı bu haberin yazıldığı sırada konuya ilişkin açıklamada bulunmadı.

Türkiye, geçen ay yüksek mahkemenin gazeteci Bülent Keneş’in iadesini engelleme kararı almasını olumsuz bir gelişme olarak nitelemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini onaylanması için Keneş’in iadesini şart koşmuştu.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu ancak üye olabilmeleri için Türkiye de dahil olmak üzere NATO üyesi 30 ülkenin onayı gerekiyor.

2660790cookie-checkPKK krizi sonrası Beyaz Saray’dan İsveç-Türkiye mesajı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.