Biden Orta Doğu turuna çıkıyor: İsrail’den Suudi Arabistan’a, beklentiler ve gerçekler

Fehim Taştekin / Gazeteci-Yazar (BBC TÜRKÇE) – ABD Başkanı Joe Biden bugün Orta Doğu’ya sırtında bir yükle gidiyor. Reel politiğin dert etmeyeceği bir yük.

Göreve gelirken Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için “Aslında öldürüldü ve parçalara ayrıldı. Emri Veliaht Prens’in verdiğine inanıyorum. Onlara daha fazla silah satmayacağız, bedelini ödetecek ve onları parya haline getireceğiz” demişti. Ayrıca Yemen’de insanların açlığa mahkum edildiğini belirtip yeni bir tutum ilan etmişti:

“Suudilere girip çocukları ve masum insanları öldürdükleri yerlere malzeme satışına son vereceğiz.”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın raporunda da Suudi Arabistan’ın sicili “zengin”: Yasadışı öldürme, şiddet içermeyen suçlara idam, kaybetme, işkence, kadınlara şiddet ve ayrım, temel hak ve özgürlüklerden mahrumiyet vs…

“Değerler üzerine dış politika” vaadiyle Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a dokunmadan 76 kişi yaptırım listesine girerken, hassas güdümlü füze satışı da durduruldu. Suudilerin Yemen’deki ortağı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) de F-35 satış planı askıya alındı.

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-62134208

2622180cookie-checkBiden Orta Doğu turuna çıkıyor: İsrail’den Suudi Arabistan’a, beklentiler ve gerçekler

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.