Biden, Rusya’nın hamlesine “işgalin başlangıcı” dedi, uygulanacak yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıma kararı hakkında açıklama yaptı, “Bu, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlangıcıdır” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerini tanıması hakkında açıklama yapıyor. Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve buna sert bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten Biden, “Bu, Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlangıcıdır” diyerek Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyurdu.

Biden, Rusya’nın iki büyük finans kuruluşuna yaptırım kararı aldıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın kişilere de yaptırım getireceklerini açıkladı.

Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Ukrayna’daki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıdığını anımsatarak “Biden, “Başkan Putin tuhaf bir şekilde bu iki Ukrayna bölgesinin artık Ukrayna’nın bir parçası olmadığını iddia ettiğini söyledi” dedi. Konuşmasına devam eden Biden “Bunu basitçe ifade etmemiz gerekirse, Rusya Ukrayna’nın büyük bir parçasını onlardan kopardığını açıkladı” ifadesini kullandı.

Putin’in dün gece de söz konusu iki bölgeye asker gönderme kararı aldığını ve askerlerin alanını genişlettiğini anımsatan Biden, “Benim bakış açımdan Putin, daha fazla toprağa zor kullanarak sahip olmak için gerekçeler kuruyor. Dün geceki konuşmasını dinlerseniz, daha da ileri gitmek için gerekçeler ürettiğini görebilirsiniz. Bu Ukrayna’da Rus işgalinin başlangıcı.” ifadesini kullandı.

YAPTIRIMLAR
Biden, Rusya’nın bu adımlarına karşılık Rusya’ya 2014’te uyguladıklarından daha çok yaptırım uygulayacaklarını belirterek, “Rusya bu işgalde daha da ileri giderse biz de yaptırımlarda gideriz. Putin’e komşularına ait topraklara sözde bağımsızlık tanıyabileceğini düşündüren ne? Bu uluslararası hukukun açık bir ihlali ve uluslararası toplumdan sert bir yanıtı hak ediyor” ifadesini kullandı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların ilk bölümünü duyuran Biden, “Rusya’nın iki büyük finans kuruluşu VEB ve askeri bankalarına yaptırım uyguluyoruz. Rusya’nın dış borçlarına da geniş yaptırımlar getiriyoruz. Bu da Rus hükümetinin Batılı finans kuruluşlarından artık para kazanamayacağı anlamına geliyor. Rusya artık ne Avrupa’da ne de ABD’de piyasadan borç ticaret yapamayacak. İleriki günlerde Rusya’nın elit ailelerine de yaptırım yapacağız” ifadesini kullandı.

Yarından itibaren Putin’e yakın kişilere ve Putin’in aile üyelerine de yaptırım getireceklerini kaydeden Biden, “Bu kişiler, Kremlin’in politikalarının yolsuzlukla elde ettiği kazançlara ortaklar, bu nedenle bedeli de paylaşmalılar” dedi.

Biden “Yaptırımların ‘ilk dilimini’ empoze ediyoruz ve Rusya gerginliği artırdıkça yaptırımları artırmaya devam edeceğiz. Rusya’yla savaşma niyetimiz yok. En kötü senaryodan kaçınmak için hâlâ vakit var” diye konuştu.

ESTONYA, LİTVANYA VE LETONYA’YA ASKERİ YARDIM
Rusya’nın eylemleri nedeniyle Rusya’dan Almanya’ya doğal gaz taşıyacak Kuzey Akım 2 Projesi’nin durdurulması için Almanya ile çalıştıklarını belirten Biden, “Rusya ileri gittikçe daha da ağır bedeller ödeyecek. Saldırganlığını sürdürürse, ek yaptırımların yanı sıra ABD Ukrayna’ya savunma desteğini sürdürecek” ifadesini kullandı.

Biden, Rusya’nın bugün Belarus sınırından asker çekmeyeceğini açıkladığını, bu nedenle de ABD’nin bölgedeki NATO müttefiklerini desteklemeye devam edeceğini belirterek, “Baltık bölgesindeki ortaklarımız Estonya, Letonya ve Litvanya’ya destek için Avrupa’da konuşlu daha çok asker ve ekipmanın harekete geçirilmesini onayladım. Şunu açıkça söyleyeyim bunlar tamamıyla savunma yönelik adımlar. Rusya ile çatışma niyetimiz yok” diye konuştu.

ABD’nin hala Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik büyük bir saldırıya hazırlandığına inandıklarını belirten Biden, Rusya’nın hala Ukrayna sınırında çok sayıda askeri mühimmat ve 150 binin üzerinde asker tuttuğuna işaret etti.

Rusya’nın son dönemde yanıltma operasyonu ile uygun eylemlerde bulunduğuna işaret eden Biden, şunları söyledi:

“Rusya daha çok provokasyonla daha çok askeri eylemini haklı çıkarmaya çalışıyor. Hiçbirimiz aptal olmamalıyız. Hiçbirimiz oyuna gelmemeliyiz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının hiçbir gerekçesi olamaz. İlerleyen günlerde Rusya’nın ilerleme tehdidi var ve Rusya bunun sorumluluğunu taşımalı.”

Biden, “özgürlüğü” savunmanın bedelleri olduğuna işaret ederek, “Ancak uyguladığımız yaptırımların bizim değil de Rus ekonomisini hedef aldığından emin olmak için elimden geleni yapacağım. Enerji kaynaklarını bir kesinti ihtimaline karşılık yakından izliyoruz. Büyük petrol üreticileri ile yakın temas halindeyiz” dedi.

Biden, bölgede gerginliği tırmandıran tarafın Rusya olduğunu iddia ederek “Ancak yine de milyonlarca acıyı kelimelerle anlatılmaz acılara sürükleyecek en kötü senaryoyu tersine çevirmek için hala vakit var. ABD, müttefikleri ve ortakları hala diplomasiye açık. Rusya planında ciddiyse, her şey olup bittiğinde Rusya’yı söylediklerine göre değil yaptıklarına göre yargılayacağız” dedi. (HABER MERKEZİ)

2586530cookie-checkBiden, Rusya’nın hamlesine “işgalin başlangıcı” dedi, uygulanacak yaptırımları açıkladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.