Binlerce sedir ve ardıç fidanını kuruttular!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Bakan Eroğlu “3,5 milyar fidan diktik” demişti. Herkesin nereye dikildiğini merak ettiği o fidanları bulduk. İşte “Ormancılıkta destan yazdık” diyen Bakan Eroğlu’nun diktiği fidanlar…
Isparta’da ağaçlandırma yapmak amacıyla sahaya getirilen binlerce sedir, ardıç ve çam ağacı fidanı ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden kurudu. 15 bine yakın fidanın gelişi güzel bırakıldığı kent merkezindeki ağaçlandırma sahasında kuruyan fidanları gören vatandaşlar, milli servetin göz göre göre yok edilmesine tepki gösterdi. Isparta’daki fidan skandalı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun her fırsatta “3,5 milyar fidan diktik” diyerek her fırsatta ormancılıkta destan yazdıklarını söylemesini akıllara getirdi.
15 BİN FİDAN KADERİNE TERK EDİLDİ
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Gölcük Tabiat Parkı’nın doğu bölgesindeki kıraç araziyi ağaçlandırmak için çalışma başlattı. Kent merkezinde, Binbirevler Mahallesi ile Milas Mesire yeri arasındaki bölgeye yaklaşık bir ay kadar önce getirilen 15 bin civarındaki fidan gelişigüzel araziye bırakılarak adeta kaderine terk edildi. Sedir, çam ve ardıç gibi türlerin ağırlıklı olduğu fidanların önemli bir kısmı, ilgisizlik yüzünden kurumaya başladı. Durumu fark eden vatandaşlar, milli servetin göz göre göre kaderine terk edilmesine tepki gösterirken, önlem alınmazsa yaklaşık 3 yaşında olan fidanların tamamının kısa süre içinde kuruyabileceği belirtiliyor.
BU İLK SKANDAL DEĞİL
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, her fırsatta bakanlığı döneminde yapılan ağaçlandırma çalışmalarından övgüyle söz ediyor ancak Isparta’da yaşanan fidan skandalı ilk değil. Daha önce de Sütçüler ilçesine bağlı Çandır köyü yakınlarında binlerce fidan ormanlık alana atılmış halde bulunmuştu.
ARDIÇ YETİŞTİRMEYİ BAŞARDIK AMA KORUMAYI BAŞARAMADIK
Isparta’da kaderine terk edilen binlerce fidanın arasında ardıç fidanları da bulunuyor. Daha önce yalnızca ardıç kuşunun kursağından geçerek çimlenebilen ve üretimi yapılamayan ardıç ağacı, Isparta’nın Eğirdir ilçesindeki orman fidanlığında yürütülen çalışmaların ardından doğal malzemelerle çimlendirilerek insan eliyle üretimi sağlanmıştı. Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin’in uzun yıllar süren araştırmalarının ardından gerçekleşen ardıç üretimi, dünya ormancılık tarihine geçmişti.
TÜRK ORMANCILIĞININ GELDİĞİ YER İÇLER ACISI
Eğirdir Orman Fidanlığı’nda yılda ortalama 500 binin üzerinde ardıç fidanı üretimi gerçekleştiriliyor. Bu fidanların önemli bir kısmı ise ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor. Dünyada bir ilki gerçekleştirerek ardıç üretimiyle ormancılıkta devrime imza atan Türk ormancılığının geldiği içler acısı. Bin bir emek ve büyük bir servet harcanarak üretilen ardıç fidanlarının kurumaya terk edilmesi görenleri kahrediyor.
2023840cookie-checkBinlerce sedir ve ardıç fidanını kuruttular!
Önceki haberCHP, HDP ve EMEP’den Cumhuriyet’e destek
Sonraki haberLaikliği nasıl bilirsiniz?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.