Bir Direniş Öyküsü: Mezarı Olmayan Kadın

Onun onurlu direnişi ülkemizdeki faili meçhullerle yakın ilişkidedir. Ülkemizde işkence gören her devrimcinin hayatından izler taşır. Mezarı olmayan kadın Süleyha ülkemin kayıp edilen kadınını, erkeğini anlatmış sanki. Çünkü her devrimcinin hayatında emperyalizme karşı mücadele olduğu kadar zulümde var. Zulme karşı direnişte var. Emperyalist haydutlar işgal ettikleri ülkelerin halkına zulüm yaparak kendilerini yaşatırlar. Halkı teslim alabildikleri ölçüde saltanatlarını sürdürebilirler. Bu bilinçle halka zulüm yaparlar.

Fransa, Cezayir’i işgal ettiğinde halkı teslim alabilmek için bütün kötü yöntemleri kullanmaktan çekinmediği için Cezayir’de mezarı olmayan insanlar olmuş. Mezarı olmayan kadınlardan birisi olan Süleyha adına kitap yazılmış. Yarın ülkemizin tarihi yazılırken kaç tane Süleyha kaç tane Süleyman adına kitaplar yazılacak. Ülkenin karanlık tarihinde 17 bin faili meçhul var çünkü. Cezayirli Süleyha’nın hayatını okumak bir ölçüde Türkiye’nin tarihin okumaktır.

Türkiye’nin tarihinde karadelikler o kadar çok ki saymakla bitecek gibi değil. Türkiye’nin yeraltı metrosunda sanki elektriksiz kalmak gibi bir şey bu. Karanlığı aydınlatmakta her zaman insanların mücadelesiyle gerçekleşmiştir.” Cezayir kurtuluş “ savaşı bu bağlamda tıpkı ülkemizdeki Kürtlerin kanla yazılan tarihinin bir özetidir. Bu nedenle” Mezarı olmayan Kadın” Kitabını okumak tarihten ders çıkartmaktır. Cezayir savaşını anlatmak, bir Kürdistan gerçeğini görmektir. Köy boşaltmalar, adam kaçırmalar, tecavüzler Cezayir gerçeğinden ülkemize uzanan emperyalist politikalar. Bu kirli politikalar hep kan üzerinde kuruldu ve oynandı. Ülkemizin 17 bin faili meçhulü, kaybı, cumartesi Anneleri, emperyalist politikaların sonuçları olarak bizim gündemimize girdi. Hala bu kanlı oyun devam etmekte. Hükümetler değişse ’de, zulüm devam eder.

Cezayir kurtuluş mücadelesi tarihinde Süleyha dört çocuk annesiyken mücadeleye katılmış. Hayatı boyunca bütün zorluklara rağmen mücadele yolundan ayrılmamış, hatta yeri geldiğinde çocuklarını dahi terk etmek zorunda kalmış. Sanırım bu kitabı daha fazla anlatmaya gerek yok. Mezarı olmayan kadın kitabının Evrensel Basım-Yayın’dan çıktığını hatırlatarak bitirelim. Okuyacaklar için iyi bir seçim olacağını söylemek isterim. Kolay gelsin.

Tahir Canan

1555590cookie-checkBir Direniş Öyküsü: Mezarı Olmayan Kadın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.