‘Bir dosta böyle davranılmaz’

Avrupa Komisyonu’nun eski dış ilişkilerden sorumlu yetkilisi ve şu anda da Uluslararası Kriz Grubu’nun başkanlığını yürüten Chris Patten, Guardian için kaleme aldığı, Bir dosta böyle davranılmaz” başlıklı yazıda, “Eğer üyelik mücadelesinde Türkiye’ye şüpheyle yaklaşanlar galip gelirse, Türkiye kadar Avrupa Birliği de kaybeder” diye yazdı. 


Patten’in yorumu şöyle:


“Avrupa Birliği ile bütünleşme yolunda, üç yıldır olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin önüne çıkacak engeller yaralayıcı olacak. Gelecek ay ilerleme raporu yayınlanacak ve Aralık ayında da Avrupa Konseyi toplanacak.


Ankara’nın üyeliğine şüpheyle yaklaşanlar, Türkiye’nin hala değişmediğini ve Avrupa Birliği kapılarının dışına itilmesi gerektiğini savunmak için, Kıbrıs sorunundaki kilitlenme ve reform sürecindeki duraklamayı bahane edecekler.


Amerika Birleşik Devletleri’nin, Ermenilerin 1915 – 1923 arasında öldürülmesini soykırım ilan etme çabalarına Ankara’nın verdiği tepkiye ve Kuzey Irak’a sınır ötesi harekat tartışmalarına dikkat çekerek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılmaya hazır olmadığını kanıtlamaya çalışacaklar.


Türkiye’nin ne kadar reform yaptığını ve daha ne kadar yapması gerektiğini tartışmak için biraraya gelecek Avrupa Birliği liderleri, Türkiye’nin birliğe olan güvenini tazelemek için ellerinden geleni yapmalılar.


Nihayetinde Türkiye, Yunanistan, İspanya ya da Portekiz’den farklı değil. Bu ülkeler de, ordu otoriterliğinden istikrar ve demokrasiye geçişi, Avrupa Birliği’nin kendilerine aşıladığı güven ile başardılar.”

806040cookie-check‘Bir dosta böyle davranılmaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.