Bir Şeker Ahmet Paşa tablosu hikâyesi…

İsveç’in Landskrona kentinde 150 yıl sonra ortaya çıkan â Şeker Ahmet Paşa’ya ait ”İsveç son baharı ” adli tablo, açık arttırma yoluyla 1 Milyon 650 bin Krona( yaklaşık 330 bin Lira) satıldı. İsveçteki son bahar ve orman görüntülerini çağrıştırdığı için ”İsveç sobaharı” olarak adlandırılan tablo, ederi bilinemediği için, açık arttırmaya 3000 Kron başlangıç fiyatıyla sunuldu.

Tablo ile ilgili bilgilerin internetten yayınlanması üzerine, ”İsveç son baharı” bir anda alıcıların ilgi odağı haline geld. İlk birkaç gün içinde, yüzlerce kişi satışı düzenleyenlerle iletişim kurarak fiyat önerisinde bulundular. Açık arttırmanın yapıldığı gün, İstanbul’dan uçakla gelen ve adının açıklanmasını istemeyen bir kolleksiyoncusu 1 Milyon 650 bin Kron ödeyerek tabloyu satın aldı.

Satışın yapıldığı Skåne Açık Arttırma Salonu sözcüsü Pia Stael von Holstein, “Resmi incelediğimizde, orijinal ve son derece kaliteli olduğunu saptadık. Ancak, gerçek değerini bilemediğimiz için fiyatlandırmada zorlandık.”dedi.

Tablonun açık arttırma salonuna gelinceye dek yaşadığı süreç ise bilinmiyor.

İsveçteki her yaşlının evinde, değeri saptanamayan üç- beş tablo bulunuyor. Yaşlı, öldüğünde, yakınları ‘’yükte hafif, pahada ağır’’ eşyaları kendilerine ayırdıktan sonra, geriye kalanları satmak için bir eskici ile anlaşyorlar. Evi temizleyip süpürmekten de sorumlu olan eskici, temizlik giderlerini fiyattan düştükten sonra kalan parayı mirasçılara ödüyor, evdeki eski eşyaları bir kamyona yükleyip götürüyor. Eşyalar, götürüldükleri depolarda, cinslerine ve kalitelerine göre gruplara ayrıldıktan sonra bit pazarlarında satışa sunuluyor. Tablo, bu yoldan elde edilmiş olabileceği gibi, onu elinde bulunduran kişiler tarafından açık arttırmaya sunulmuş olabilir. Yetkililer, tabloyu alan ve satan kişilerin kimlikleri konusunda bilgi vermekten kaçınıyor.

”İsveç son baharı” adlı tablonun, Şeker Ahmet Paşa’nın Pariste yaşadığı 1855- 1871 yılları arasında yapıldığı sanılıyor. Şeker Ahmet Paşa (1841 – 1907), Sultan Abdülaziz tarafından Paris Güzel Sanatlar Okulu’na eğitim amacıyla gönderiliyor. 1855- 1871 yılları arasında peyzaj ve natürmort türlerinde yapıtlar veren Şeker Ahmet Paşa’nın, İsveç doğasıyla örtüşen bu resmi nerede ve nasıl yaptığı bilinmiyor.

Skåne Açık Artırma Salonu yetkilisi Pia Stael von Holstein, Helsinborg Postasi Gazetesi’ne bilgi verirken, ”Tablonun çerçevesi, İsveç’te yetişen ve Avrupa’da pek bulunmayan özel bir ağaçtan yapılmış. Resim, İsveçteki son bahar görüntüleriyle yakın benzerlikler taşıyor. ” dedi. Şeker Ahmet Paşa’nın, Paris’te yaşadığı yıllarda, bir ara Kuzey ülkelerine dek uzandığı ve bu resmi İsveçte yaptığı sanılıyor.

Şeker Ahmet Paşa tablosunun satış macerasını ballandıra ballandıra anlatan Pia Holstein,

”Nasıl, güzel bir alış-veriş oldu mui?” sorusuna ise,

‘Güzel ne demek, socker(şeker) gibi bir alış- veriş oldu.” şeklinde yanıtladı.

Şeker Ahmet Paşa tablosu haberlerinin Landskrona ve Helsinborg Postası Gazetelerinde yayınlanması üzerine, eski tablolar, hırsızların ilgi alanı haline geldi. Landskrona kentinde, müzeye dönüştürülen bir şatoya giren hırsızlar, her biri 10 Milyon Kron değerindeki iki tabloyu çaldı; ancak, tabloları pazarlayamadan yakalandılar…

648310cookie-checkBir Şeker Ahmet Paşa tablosu hikâyesi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.